Дайджест "Украински вести" излиза от 1998 г.

Шануймося, браття, бо ми того вартi!

"Украински вести" излизат от 1998 г.

Шануймося, браття, бо ми того вартi!

ДЕСЕТ УКРАИНСКИ ПИЛОТИ ЗАВЪРШИХА ОСНОВНАТА ПРОГРАМА ЗА F-16 В АНГЛИЯ

Киев, 22 март 2024.- Във Великобритания десет украински пилоти вече са преминали базов курс за летателна подготовка на изтребители F-16. Това съобщиха от пресслужбата на британското правителство.

“Десет пилоти са преминали основно летателно, наземно и езиково обучение във Великобритания и един ден ще станат първата линия на отбрана, защитавайки небето на Украйна от силите на Путин“, се казва в съобщението.

Сега групата ще премине по-разширена летателна подготовка, осигурена от френските ВВС, преди да премине към тренировки с изтребители F-16, се казва в съобщението.

Това усилие е ключовият принос на Обединеното кралство към ръководената от Съединените щати, Дания и Холандия коалиция за изграждане на въздушен капацитет, която помага за изграждането на военновъздушни сили, състоящи се от модерни изтребители“.

Като част от обучението пилотите придобиха умения за управление на самолети, полети по прибори, навигация на ниско ниво и пилотиране в състава на разширена формация под ръководството на опитни инструктори от британските ВВС.

“Те преминаха и обучение по английски език, което ще им помогне в обучението и ще засили оперативната съвместимост с ВВС на НАТО, тъй като английският е стандартизираният международен език на полетите“, допълват от пресслужбата на британското правителство.

В Румъния за F-16 се обучават 50 наши пилота.(УВести)