Дайджест "Украински вести" излиза от 1998 г.

Шануймося, браття, бо ми того вартi!

"Украински вести" излизат от 1998 г.

Шануймося, браття, бо ми того вартi!

РЕЙТИНГ НА НАЙ-ЩАСТЛИВИТЕ СТРАНИ В СВЕТА: КЪДЕ СА УКРАЙНА И БЪЛГАРИЯ

Киев, 21 март 2024.- На 20 март човечеството отбеляза Международния ден на щастието. По случай празника Daily Mail, позовавайки се на официални данни на ООН, публикува класация на най-щастливите страни в света.

Тази класация вече е традиционна. В продължение на 12 години ООН, заедно с Gallup, Oxford Wellbeing Research Center и UN Sustainable Development Solutions Network, всяка година изследват и определят нивото на щастие на жителите на света.

За да разбере доколко населението е удовлетворено от собствения си живот, ООН провежда проучване сред десетки хиляди хора. Организацията отчита и икономическата и социална ситуация, нивото на образование, здравната система и културните особености в съответните страни. За оценка на нивото на щастие е разработена специализирана скала, съдържаща от 0 до 10 точки.

Тазгодишният рейтинг измежду 143 държави печели Финландия със 7,7 точки. Между другото, тя оглавява класацията на най-щастливите страни за седма поредна година и се смята за най-удобната за живеене.

В Топ-10 има осем европейски страни. Тази тенденция показва тясна връзка между нивото на икономическо и социално развитие на страната и удовлетвореността от живота на нейното население.

И така, най-щастливите страни в света са:

Финландия (7,7 точки);

Дания (7,6 точки);

Исландия (7,5 точки);

Швеция (7,34 точки);

Израел (7,34 точки);

Холандия (7,31 точки);

Норвегия (7,3 точки);

Люксембург (7,1 точки);

Швейцария (7 точки);

Австралия (7 точки).

България е на 81-о място, Русия заема 72-о. Украйна, за съжаление, губи 13 позиции спрямо предишната година и се класира едва 105-та с 4,873 точки.

Най-нещастно се оказа населението на Афганистан и Ливан – те заемат две последни места.(УВести)