Дайджест "Украински вести" излиза от 1998 г.

Шануймося, браття, бо ми того вартi!

"Украински вести" излизат от 1998 г.

Шануймося, браття, бо ми того вартi!

ВРАГЪТ E АТАКУВАЛ КИЕВ С РАКЕТИ ЗА $390 МЛН., ИМА ПОСТРАДАЛИ И РАЗРУШЕНИЯ

Киев, 21 март 2024.- След почти 40-дневно прекъсване московците предприеха масирана въздушна атака против столицата ни в нощта на 21 март. Ракетите се движеха в посока Западна Украйна, но после предприеха завой и тръгнаха  към Киев. Украинската ПВО унищожи 31 ракети.

В резултат на падането на свалените ракети има щети по жилищни сгради, детска градина, изгорели са паркирани там автомобили. Ранени са 14 души, няколко от които тежко.

Според родните ВВС, противникът е използвал две балистични или аеробалистични ракети “Искандер-М” (КН-23) и Х-47М2 “Кинжал”, както и 29 крилати ракети Х-101/Х-555.

Журналистите изчислиха, че общата цена на 29-те изстреляни ракети е $377 млн. (хиперзвуковата ракета Х-47 “Кинжал” може да струва $10 млн., а балистичната ракета “Искандер-М” – $3 млн.).

Следователно, общата цена на атаката против Киев в нощта на 21 март може да възлезе на най-малко $390 млн., съобщават украинските медии.

Междувременно президентът Володимир Зеленский, след поредната масирана руска ракетна атака против Киев, заяви, че Украйна се нуждае от най-добрите в света системи за противовъздушна отбрана. “Световното единство е в състояние да спре този терор, когато ни помага със системи за ПВО. Руските терористи нямат ракети, които да заобиколят “Patriot” и други водещи световни системи”, каза президентът.

Според него, “сега тази защита е необходима тук, в Украйна. От Киев до Харков, от Суми до Херсон, от Одеса до Донецка област. Това е напълно възможно, ако партньорите имат достатъчно политическа воля”.

“Трябва да покажем, че терорът винаги е губещ. Трябва да докажем на Русия, че тя ще бъде принудена да приеме нормален свободен живот в Украйна. Имаме нужда от подкрепата на нашите партньори. И аз съм благодарен на всички по света, които ни помагат”, каза Зеленский.(УВести)