Дайджест "Украински вести" излиза от 1998 г.

Шануймося, браття, бо ми того вартi!

"Украински вести" излизат от 1998 г.

Шануймося, браття, бо ми того вартi!

НАШЕНЦИТЕ ИМАТ ЛОШО ОТНОШЕНИЕ КЪМ СЪНАРОДНИЦИТЕ, НАПУСНАЛИ УКРАЙНА ПО ВРЕМЕ НА ВОЙНАТА

Киев, 20 март 2024.- Украинците се отнасят по-лошо към тези сънародници, особено към мъжете, които са заминали в чужбина с началото на пълномащабната инвазия, отколкото към вътрешно разселените лица.

Володимир Паниотто

Това мнение сподели генералният директор на Киевския международен институт по социология Володимир Паниотто в интервю за “Главком”.

Според него, тези, които са останали в Родината си, смятат, че избягалите “се радват на живота в Европа, а ние тук страдаме”. Според Паниотто по-късно това може да е една от причините украинците да не се връщат от чужбина.

“Що се отнася до вътрешно разселените лица, то 90% се отнасят към тях съвсем нормално – 72% положително и 18% неутрално“, отбелязва социологът.

Също така, Володимир Паниотто се притеснява от възможното формиране на нова социална диференциация, а именно на принципа: “ти какво си правил…” или “къде беше по време на войната?“ Това се отнася особено за жителите на временно окупираните територии.

В същото време, според Паниото, отношението към тези, които са били в окупацията, все още не е лошо. Поне значително по-добре, отколкото към руснаците – граждани на Украйна. “Не говоря за онези руснаци, които са граждани на Русия, те са начело в списъка с антипатии“, уточнява Паниото.

Въпреки всичко, отбелязва социологът, когато при едно от проучванията беше повдигнат въпросът какво да се прави, например, с лекар, работил в окупацията по руски методи, 25% от анкетираните казаха, че той трябва да бъде съден. И 50% от анкетираните са готови да дадат учителя на съд при подобни условия.

По-голямата част от украинците – 66%, смятат, че руският език трябва да бъде премахнат от официалното общуване в Украйна. Освен това, почти всички украинци – 96%, се доверяват на ветераните от АТО и военните, които в момента защитават Украйна от руските нашественици.(УВести)