Дайджест "Украински вести" излиза от 1998 г.

Шануймося, браття, бо ми того вартi!

"Украински вести" излизат от 1998 г.

Шануймося, браття, бо ми того вартi!

ЕК ОТПУСНА ПЪРВИТЕ 4,5 МЛРД. ЕВРО ПО МЕХАНИЗМА ЗА УКРАЙНА

София, 20 март 2024.- Европейската комисия отпусна първите 4,5 млрд. евро подкрепа по линия на Механизма за Украйна на ЕС, съобщават о представителството на ЕС в България.

Това извънредно мостово финансиране осигурява необходимата ликвидност за функционирането на държавата – заплати в публичния сектор, пенсии и предоставяне на основни обществени услуги – така че Украйна да може да продължи усилията си за спечелване на войната.

Страната също така представи официално своя план за Украйна, който проправя пътя за редовни плащания по Механизма, обвързани с програмата за реформи и инвестиции за следващите четири години. Като следваща стъпка Комисията ще направи бърза оценка на плана за Украйна и ще представи предложение за решение на Съвета за одобряването му като условие за достъп до редовни плащания.

Урсула фон дер Лайен

След срещата си с украинския премиер Денис Шмигал, председателят на Комисията Урсула фон дер Лайен заяви: “Днес е добър ден за Украйна, тъй като се предоставят повече средства от ЕС, за да се отговори на спешните нужди. Комисията току-що изплати на Украйна първи транш от 4,5 млрд. евро от Механизма. Това плащане под формата на мостово финансиране е от решаващо значение, за да се помогне на Украйна да поддържа функционирането на държавата в този труден момент. Също така бе предоставен Планът за Украйна. Този успех е впечатляващ, тъй като Механизмът за Украйна влезе в сила едва преди 19 дни. В плана се очертава как Украйна може да се върне към бързия растеж и да започне да възстановява загубите, причинени от войната. С него Украйна положи солидна основа за подкрепата на ЕС до края на 2027 г.“

Европейският съюз осъди действията на Русия и предостави подкрепа на Украйна с безпрецедентно единство. Досега ЕС, държавите-членки и европейските финансови институции заедно са предоставили подкрепа на Украйна и нейния народ, възлизаща на почти 98 млрд. евро от началото на агресията на Русия. Това включва подкрепа, предоставена за посрещане на нуждите на около 4 млн. украински бежанци в държавите-членки, както и първото плащане от 4,5 млрд. евро по линия на Механизма за Украйна, който влезе в сила на 1 март 2024 г.(УВести)