Дайджест "Украински вести" излиза от 1998 г.

Шануймося, браття, бо ми того вартi!

"Украински вести" излизат от 1998 г.

Шануймося, браття, бо ми того вартi!

ЗА КОГО ИГРАЕ ВРЕМЕТО – ЗА УКРАЙНА ИЛИ ЗА РУСИЯ?

Киев, 19 март 2024.- Доскоро експерти и анализатори смятаха, че Украйна явно печели, а Русия явно губи. След като през ноември Украйна призна, че контранастъплението й е неуспешно, стана ясно, че Украйна не може да спечели и Русия не може да загуби. Сега всички – от папата до авторитарния премиер на Унгария Виктор Орбан – са абсолютно убедени, че руската победа е неизбежна и че Украйна е по-добре да преговаря сега, преди да загуби още повече територия или дори суверенитет.

Проф. Александър Мотил

“Аргументът за поражение се основава главно на идеята, че времето е на страната на Русия. Тъй като има от всичко по много, Русия може просто да се бие, да губи хиляди войници и просто да чака Украйна да свърши боеприпасите и духът й да падне. Рано или късно Украйна ще бъде изтощена и докато Русия може да бъде също толкова изтощена, но Украйна, с по-малко ресурси, ще бъде принудена просто да се предаде – или, както евфемистично се изрази папата, “имайте смелостта за бял флаг”, пише в колонка за The HILL професор по политически науки Александър Мотил от университета Рутгерс в Нюарк, който е специалист по Украйна, Русия и СССР и автор на “Краят на една империя: упадъкът, разпадането и възраждането на Империи” и “Защо империите се издигат: имперски колапс и имперско възраждане в сравнителна перспектива”.

Проф. Мотил, обаче, смята, че подобно мнение е погрешно и посочва няколко причини, поради които времето е на страната на Украйна.

Русия ще понесе големи загуби

По последни американски оценки, почти 300 хил. руснаци са убити и ранени. Великобритания оперира с числото 355 хил. Президентът на Украйна Володимир Зеленски наскоро заяви, че са убити 180 хил. руснаци. Каквато и да е точната цифра, ясно е, че Русия е обезкървена и въоръжените й сили сериозно деградират.

Не е чудно, че, както открито признават патриотичните руски блогъри, има недоволство сред руските войници на фронтовата линия. Броят на дезертьорите се увеличава и щеше да е още по-голям, ако не бяха изключително тежките наказания, които налага неуспешен опит за бягство.

“Руснаците може да са пасивни по природа и може да не искат да следват стъпките на Алексей Навални, но дори те, като всички хора навсякъде, имат граници на търпимостта си“, смята проф. Мотил, и добавя: “Във всеки случай, колкото по-дълго продължава войната, толкова повече руски войници ще умират, толкова по-зли ще стават жените им и толкова по-вероятно е населението да каже: “Стига толкова!”

Икономиката на Руската федерация върви към криза

Противно на мнението на много западни анализатори, както и на списание The Economist (което наскоро заяви, че “руската икономика отново се противопоставя на прогнозите”), руската икономика върви към криза. Както показаха руският икономист Владимир Милов и икономистът от Йейлския университет Джефри Зоненфелд, БВП на РФ нараства само защото огромни суми пари са инвестирани във военната индустрия. Секторите, които засягат нуждите на обикновените граждани, са недофинансирани и показват отрицателен растеж. Нещо повече, сумите, инвестирани в тези сектори, намаляват.

Увеличаването на данъци е един от начините за финансиране на войната против Украйна. Готови ли за руснаците за това?

Русия вече има огромен бюджетен дефицит, който ще може да се покрие само чрез национализиране на печеливши отрасли и/или повишаване на данъците. Първата мярка ще изтощи икономиката, а втората ще доведе до обедняване на хората. Както твърдят Зоненфелд и неговият сътрудник Стивън Тиан, “икономическата стабилност на Русия… не е нищо повече от фасада на Потьомкин, поддържана не от реалната икономическа производителност, а по-скоро от изтръскване на стотинки от цялата страна, които след това се насочват към война”.

“Милов подчертава, че печалбите само обогатяват вече богатите, както и Путин и неговото обкръжение. Няма причина да вярваме, че икономиката внезапно ще се откаже от приликата си с мафиотска империя, така че можем да очакваме икономиката да продължи да отслабва, хората да продължат да бъдат потискани, а корумпираните дебели котки да продължат да дебелеят и да се покваряват. Отново, колкото по-дълго продължава войната, толкова по-зле ще бъде за народа на Русия и режима“, отбелязва проф. Мотил.

Путин знае, че времето не е на негова страна

В светлината на огромния брой убити и ранени, както и на нарастващата икономическа криза, Путин няма друг избор, освен да използва принуда, за да постигне обществено съгласие. Неговият баснословен резултат на “президентските избори” – той уж спечели 88% от гласовете – е абсурдно висок, за да му даде реална легитимност.

Принудата може да работи в краткосрочен план, но Путин знае, че времето не е на негова страна. Затова последните му опити да убеди света, че наистина иска прекратяване на огъня, нямат основание. Иронията е, че той го мисли. Прекратяването на огъня би замразило “териториалните придобивки” на Русия, би позволило на Путин да оближе раните си и да се въоръжи отново. Путин трябва да разтяга времето точно защото времето е това, от което той се нуждае, но то е това, което той няма.

Времето е на страната на Украйна

“Времето е на страната на Украйна. Тя трябва да оцелее през следващите няколко месеца, когато Русия може да увеличи атаките си и ситуацията да стане много сложна. Тъй като Русия не е в състояние да победи Украйна за толкова кратко време, Украйна ще оцелее и ще продължи да унищожава Черноморския флот, да сваля руски самолети и да се готви за атака на Керченския мост“, смята проф. Мотил.

Според него, дори ако Конгресът на САЩ не приеме пакет от помощ от $60 млрд., чуждестранните активи на Русия могат да бъдат пренасочени към подпомагане на жертвите на нейната агресия; Европейците могат да запълнят някои от празнините, които Конгресът ще създаде. Президентството на Тръмп, вероятно, ще усложни ситуацията за Украйна, но няма да помогне на Русия да спечели.

“Путин и неговият режим имат оръжие, но не могат да седят върху него и не могат да го ядат. То е добро за убиване на украинци и озаптяване на руснаци, но не може да спаси режима от фаталните му недостатъци“, обобщава проф. Мотил.(УВести)