Дайджест "Украински вести" излиза от 1998 г.

Шануймося, браття, бо ми того вартi!

"Украински вести" излизат от 1998 г.

Шануймося, браття, бо ми того вартi!

БРОЯТ НА РУСНАЦИТЕ, ГОТОВИ ДА СЕ БИЯТ ЗА РОДИНАТА СИ, Е НАМАЛЯЛ ДВОЙНО

Киев, 18 март 2024.- Въпреки победните викове на кремълските пропагандисти и желанието на диктатора Владимир Путин и неговите поддръжници да демонстрират по време на преизбирането на президента за пети мандат, че народът и правителството са единни, все повече руснаците не искат да се бият за родината си. А “ставането от колене“ 10 години след анексирането на Крим по никакъв начин не увеличи желанието им да защитават Русия с оръжие в ръце. Поне такива са резултатите от международно проучване на “Галъп”.

В края на 2023 г. само 32% от руснаците отговориха положително на въпроса на социолозите “Готови ли сте да се биете за страната си, ако тя участва във войната?“ В същото време 20% казват, че не искат да воюват, а 48% се двоумят с отговора. “И това в страна, в която противопоставянето на войната се смята за престъпление“, отбелязва “Галъп”.

Междувременно в края на 2014 г., на вълната на кримската еуфория, 59% от руснаците, т.е., почти двойно повече, бяха готови да воюват за страната си.

Допитването показва, че гражданите на Русия все повече съжаляват, че на 24 февруари 2022 г. тяхната армия нахлу в Украйна. През февруари т.г. рекордните 38% от гражданите заявиха, че биха отменили решението за започване на “военна операция”, ако имаха възможност. Спрямо март 2022 г. техният брой се увеличи с 10%. Все пак 49% биха изпратили танкове в Украйна. Но и този процент постепенно намалява: през март 2022 г. те бяха чак 57%.(УВести)