Дайджест "Украински вести" излиза от 1998 г.

Шануймося, браття, бо ми того вартi!

"Украински вести" излизат от 1998 г.

Шануймося, браття, бо ми того вартi!

РУСИЯ МОЖЕ ДА НАПРАВИ СЕРИОЗЕН ПРОБИВ, АКО УКРАЙНА НЕ ПОЛУЧИ ПОМОЩ ОТ ЗАПАД

ISW, обаче, смята, че украинската армия ще успее допълнително да стабилизира фронтовата линия

Киев, 16 март 2024.- Руските окупатори вероятно ще продължат настъпателните си действия с цел дестабилизиране на украинските отбранителни линии през пролетта на т.г. Но за сериозна офанзива могат да бъдат готови през лятото, смятат анализатори от Американския институт за изучаване на войната. (ISW).

В същото време решаваща роля за способността на Украйна да задържи територията сега и да отблъсне нови руски атаки през следващите месеци вероятно ще изиграе оказването на помощ от Запада.

След скорошно превземане на Авдиивка Кремъл трупа войски и ресурси за пролетно-лятната кампания

ISW обръща внимание на факта, че след Авдиивка руснаците се опитват да задържат темпото на своите настъпателни операции в източната част на Украйна, за да попречат на украинските въоръжени сили да стабилизират отбранителните линии. Окупаторите са съсредоточени особено върху настъплението възможно западно от Авдиивка.

В ISW са сигурни, че руските сили ще продължат да използват предимствата на инициативата по целия фронт, дълъг 1000 км, за да пренасочат динамично своите офанзивни усилия тази пролет и лято. Вероятно ще направят това с надеждата да използват евентуални уязвимости в украинската отбрана.

Посочва се, че руснаците могат да форсират опитите си за пробив преди да дойдат сложните метеорологични условия и въпреки топографията през пролетта, което ще попречи на ефективни механизирани маневри от двете страни на фронтовата линия. Следователно, добавят анализаторите, окупаторите все пак може да се опитат да поддържат темпото на своите настъпателни операции до пролетта, за да се възползват от недостига на украински оръжия, преди обещаната западна помощ да пристигне в Украйна.

“Намеренията и планът на руската офанзива през лятото на 2024 г. все още не са ясни и вероятно няма да бъдат ясни, докато руските войски не я започнат. Но руското военно командване очевидно ще се възползва от всички печалби, които постигне през следващите седмици, както и от прогнозите, че техните въоръжени сили може да са дори по-зле оборудвани това лято, отколкото са сега“, се казва в доклада на ISW.

Според анализаторите, добре оборудваните сили на Украйна са показали, че могат да попречат на руснаците да постигнат дори незначителни успехи по време на широкомащабни настъпателни операции. Следователно, според ISW, няма причина да се съмняваме, че Украйна ще успее допълнително да стабилизира фронтовата линия и да се подготви за отблъскване на бъдещи руски настъпателни действия това лято, ако недостигът на материални ресурси намалее.

“Относителните успехи на Русия тази пролет, дори и тактически, биха могли да създадат условия руските сили да постигнат значителни оперативни успехи през лятото. Но добре снабдените украински сили вероятно ще са способни да предотвратят значителен напредък на Русия както през пролетта, така и през лятото т.г., при условие, обаче, че достатъчна западна помощ пристигне през следващите месеци, за да позволи на украинците да преодолеят настоящия недостиг на материали и да се подготвят за бъдеща отбрана и да я поддържат“, допълват анализаторите.

Съдбата на Украйна в значителна степен се решава в конкреса на САЩ, който трябва с двете си камари да одобри $60 млрд. помощ за Украйна

Според The ​​Washington Post американските власти прогнозират редица мрачни сценарии за развитието на събитията в Украйна, ако САЩ не предоставят допълнителна военна помощ, която президентът Джо Байдън поиска. Говорим за пакет от $60 млрд., който все още е блокиран в Камарата на представителите на Конгреса на САЩ.

Сенатът на САЩ след дълго забавяне все пак одобри проектозакона за помощта за Украйна, но документът трябва да бъде подкрепен и от втората камари на Конгреса, за да може президентът да го подпише като закон. Но противниците на помощта за Украйна в рамките на Републиканската партия са мощна фракция в Камарата на представителите, където републиканците държат мнозинство. Затова на 12 март демократите в тази камарата на Конгреса на САЩ официално започнаха обещания опит да принудят техните колеги-републиканци да гласуват проектозакона за предоставяне на пакет от помощ на Украйна.(УВести)