Дайджест "Украински вести" излиза от 1998 г.

Шануймося, браття, бо ми того вартi!

"Украински вести" излизат от 1998 г.

Шануймося, браття, бо ми того вартi!

МИТРОФАНОВА ВИДЯ УКРАИНСКА ПРОВОКАЦИЯ ПРИ ПОГРЕБЕНИЕТО НА ПАТРИАРХ НЕОФИТ

София, 16 март 2024.- Всички скърбим, това е голяма загуба, каза посланичката на Русия у България Елеонора Митрофанова, която пристигна в храм-паметник “Св.Ал. Невски“, за да отдаде почит на покойния българския патриарх Неофит, съобщава “Медиапул”. Според нея, той е бил голям приятел на Русия и руската църква скърби заедно с българите и българския народ.

Елеонора Митрофанова

За руския патриарх Кирил тя каза, че той няма да може да присъства на погребението на патриарх Неофит: “Първо, никой не е поканил патриарх Кирил. В момента той се среща със сръбския патриарх и там имат общи прояви. Вместо него ще присъства митрополит Западноевропейски Нестор“.

По думите на български митрополит Йоан, руският патриарх единствен не е получил реда за опелото, което било деликатната разлика с другите.

Приживе българският патриарх Неофит осъди, макар и дипломатично, руската инвазия в Украйна. Той почина на 14 март, а погребението се състоя днес.

Митрофанова не пропусна да нападне нашия митрополит Епифаний. За нея присъствието му на погребението на Неофит е “огромна провокация”. “Това не е просто напрежение, а огромна провокация и спрямо Българската църква включително. Това е провокация, защото тази църква не е призната от Българската. Това е абсолютна провокация от страна на Фенер (наименованието на Вселенската патриаршия – б.”УВести”)“, каза Митрофанова, цитирана от тукашните медии.

Предстоятел на Православната църква на Украйна митрополит Киевски и всея Украйна Епифаний

“Няма нищо притеснително в присъствието на представител на Православната църква на Украйна на опелото. Той тук е молитвено, но няма да участва в церемонията, тъй като Българската православна църква все още не е признала автокефалията на ПЦУ”, заяви пред БНТ Западно- и Средноевропейският митрополит Антоний.

Той допълни, че Българската православна църква мъдро изчаква да види по-старшите сестри църкви, защото в православието има един йерархичен ред. Отделно БПЦ винаги, погледнато назад, е взимала мъдри решения по въпроси, които касаят общия живот на православните църкви.

Западно- и Средноевропейският митрополит Антоний

Според запознати със ситуацията в Светия синод на БПЦ, там има три “лобита” – прозападно, проруско и колебливо. При избор на нов патриарх се очаква борбата да бъде “безмилостно жестока”.(УВести)