Дайджест "Украински вести" излиза от 1998 г.

Шануймося, браття, бо ми того вартi!

"Украински вести" излизат от 1998 г.

Шануймося, браття, бо ми того вартi!

МАКРОН НАПОМНИ НА ПУТИН, ЧЕ НЕ САМО РУСИЯ ИМА ЯДРЕНО ОРЪЖИЕ

Киев, 15 март 2024.- Руският диктатор Владимир Путин заплаши Запада с ядрени оръжия, ако НАТО изпрати войски в Украйна. Френският президент Еманюел Макрон не остави тази заплаха без реакция. По време на интервю за местни медии той предупреди, че е неуместно да се заплашва, например, Франция, тъй като тя също има оръжия за масово поразяване.

Макрон припомни, че не е разговарял с ръководителя на Кремъл от няколко месеца, защото нямало необходимост.

“Путин е в плен на репресии и авторитаризъм в своята страна, която през последните години реши да се превърне в дестабилизираща света държава… Когато става въпрос за ядрени оръжия, много думи не са необходими. Ние имаме отговорност да предотвратим ескалация “, заключи Макрон, като добави, че наличието на ядрено оръжие трябва преди всичко да гарантира сигурност за тези, които го притежават.

Припомняме, че в момента между съюзниците по НАТО текат разгорещени дискусии за евентуално разполагане на войски на алианса в Украйна. Някои партньори се съгласиха, че не може да става дума за тяхното участие във военни действия, но у нас те могат да се занимават с други дейности, например, да укрепят ПВО, да разминират или да обучават Въоръжените сили на Украйна директно на място. Последното предложение заинтересува украинския президент Володимир Зеленский, който, противно на това, каза, че “френските войници могат да си останат у дома“, докато Украйна продължава да се държи.(УВести)