Дайджест "Украински вести" излиза от 1998 г.

Шануймося, браття, бо ми того вартi!

"Украински вести" излизат от 1998 г.

Шануймося, браття, бо ми того вартi!

ДОКЛАД НА ООН: РУСНАЦИТЕ БРУТАЛНО ИЗМЪЧВАТ ПЛЕНЕНИ УКРАИНСКИ ВОЙНИЦИ

На особени издевателства са подложени защитниците на Мариупол и “бандеровци”

Киев, 15 март 2024.- Украинските военнопленници са подложени на брутални мъчения, включително чрез електрошокове, заплахи за изнасилване и отказ от медицинска помощ.

Независимата международна комисия на ООН, разследваща нарушенията в Украйна, намери нови доказателства за това и го обнародва

Докладът се фокусира върху изтезанията на украински военнопленници и описва случаи на ужасно отношение към тях в няколко места за лишаване от свобода в Русия. Изявленията на жертвите разкриват малтретиране, което причинява силна болка и страдание, като всичко това се извършва с явно незачитане на човешкото достойнство и води до трайни физически и психически травми.

В доклада се отбелязва, че един украински военнослужещ, който е бил задържан и измъчван от руските власти в няколко места за задържане, е разказал за преживяванията си в затвора в град Донски, Тулска област. Там той многократно е измъчван и оставен да се оправя сам – със счупени кости, избити зъби и гангрена на ранения крак.

Свидетелства на освободени украински военнопленници

“Изгубих всяка надежда и желание за живот“, каза военнослужещият и добави, че се е опитал да се самоубие, но надзирателите са му попречили и са продължили да го бият. След като бил разменен военнослужещият е лежал в Украйна 36 пъти в болница.

От комисията съобщават, че в повечето “заведения” военнопленниците са били подложени на брутална “приемна” процедура с побой и електрошок. По време на разпити се извършват изтезания.

След многомесечна отбрана на Мариупол “азовците” се предават в плен

Според освободените, тези военнопленниците, които са били пленени в Мариупол или са от Западна Украйна, т.н. бандеровци, както и тези, които не знаели руски език, са били особено малтретирани. Терорът се е засилвал и в периоди, когато руските въоръжени сили отстъпвали под натиска на украинската армия.

Периодично използваните методи на изтезание включват тежки и повтарящи се побои с различни инструменти по различни части на тялото.

Докладът също така описва случаи на сексуални изтезания и заплахи за изнасилване срещу мъже военнопленници. Така бивши мъже затворници съобщават за заплахи за изнасилване, нежелано докосване по време на инвазивни лични прегледи и генитално изтезание.

Докладът подчертава, че условията на задържане са били нечовешки или унизителни в няколко от центровете за задържане. На пострадалите в по-голямата си част или е отказвана медицинска помощ, или е предоставена по неадекватен начин.

“Жертвите съобщават за непоносим глад, яли са червеи, сапун, хартия и остатъци от кучешка храна, което е водело до драматичен спад на теглото. Задържаните са имали ограничен достъп до душове и тоалетни”, се казва в доклада.

В резултат на изтезанията бивши военнопленници съобщават за затруднения с дишането, съня и ходенето; за счупени кости и избити зъби; за кървене, подуване, инфекция или гангрена на крайниците; за лошо зрение и увредени вътрешни органи.

Комисията на ООН отбелязва, като се позовава на интервюта с наши военнопленници и бивш руски войник, че подобно отношение към военнопленниците, очевидно, е било насърчавано отгоре или поне разрешавано отгоре, вероятно, чувство за безнаказаност.

Освен това, новите доказателства потвърждават предишните констатации на Комисията, че изтезанията от страна на руските власти са били много широко разпространени и систематични.(УВести)

Нашата справка:

Според украинската страна, в Русия има над 8 хил. наши военнопленници и почти 7 хил. задържани цивилни.