Дайджест "Украински вести" излиза от 1998 г.

Шануймося, браття, бо ми того вартi!

"Украински вести" излизат от 1998 г.

Шануймося, браття, бо ми того вартi!

70% ОТ УКРАИНЦИТЕ ИМАТ РОДНИНИ, ВОЮВАЛИ ИЛИ ВОЮВАТ СЕГА НА ФРОНТА

Киев, 14 март 2024.- В Украйна 70% от гражданите имат роднини, които в момента защитават Родината на фронта или които вече са били на война след 24 февруари 2022 г.

Това показва проучването на социологическата група “Рейтинг”.

Според социолозите, през лятото на 2022 г. не повече от 50% от анкетираните са отговорили, че имат такива, т.е., има значително увеличение на участието на украинците в защитата на страната от агресора.

С най-високо доверие се ползват военните – 96% от анкетираните смятат, че най-много вярват на ветераните от антитерористичната операция (преди широкомащабното нахлуване), които в момента се бият на фронта; 94% също се доверяват на военни от Въоръжените сили на Украйна и ветерани, които се присъединиха към въоръжените сили по време на широкомащабната инвазия на Русия.

84% от анкетираните също имат високо ниво на доверие към ветераните, които са били на фронта в Донбас през 2014-2021 г.

Рейтингът на страните, които украинците смятат за много приятелски настроени към Украйна, остава практически непроменен. В този списък са водещи САЩ и Великобритания – по 81% от анкетираните, и Германия – 80%. Като цяло Полша, Литва и Канада се смятат за много приятелски настроени – 79-80% от допитаните. По-малко симпатии има към Франция – 70%, и Япония – 55%.

Социолозите от “Рейтинг” отбелязват, че, независимо от това, че Полша се води за много добър приятел, “любовта” към нея е намаляла поради блокиране от тамошните фермери на КПП на украинско-полската граница, което нанася огромни загуби на икономиката на воюващата Украйна.(УВести)