Дайджест "Украински вести" излиза от 1998 г.

Шануймося, браття, бо ми того вартi!

"Украински вести" излизат от 1998 г.

Шануймося, браття, бо ми того вартi!

ВРАГЪТ МОЖЕ ДА ПРОБИЕ ФРОНТА ПОРАДИ ЛИПСАТА НА БОЕПРИПАСИ В УКРАЙНА

Киев, 14 март 2024.- Недостигът на боеприпаси и военно оборудване поради забавянето на помощта от САЩ може да направи фронтовата линия по-уязвима и да даде възможност на руските сили за изненадващ пробив.

Това се посочва в доклад на Американския институт за изучаване на войната (ISW).

Неговите анализатори отбелязват, че Украйна дава приоритет на секторите, изложени на най-голям риск от интензивни руски настъпателни операции. Това може да създаде уязвими зони на други места.

Руските войски могат да се възползват от ситуацията за внезапно и неочаквано настъпление. Това може да стане, ако доставките на оръжия за украинската армия продължат да намаляват.

Рискът от подобно развитие на събитията нараства поради това, че Русия запазва инициативата в целия театър на военните действия. Руското военно командване може по своя преценка да увеличи или да намали интензивността на действията на всяка част от фронтовата линия.

Според ISW, украинската армия, вероятно, се опитва да смекчи проблемите, причинени от липсата на боеприпаси и да идентифицира приоритетни области на фронта. Но, смятат военни анализатори, това крие рискове за украинските сили.

На 12 март германското издание Der Spiegel, например, публикува интервю с неназовани наши командири, които казаха, че почти всички украински части страдат от недостиг на боеприпаси и военна техника.

Изданието отбелязва, че украинците могат да задържат сегашните си позиции само защото руските войски “не атакуват с пълна сила“.

Главнокомандващият на Въоръжените сили на Украйна Олександър Сирский предупреди, че има опасност от навлизане на руснаци в дълбочина на украинските формирования на определени участъци от фронта.

Днес е 750-я ден от началото на руската нахлуване в Украйна. Загубите на Московия са: убити и тежко ранени – 427840 (+970 за един ден), самолети – 347, хеликоптери – 325, танкове – 6757, ББМ – 12938, артилерийски системи – 10565, средства за ПВО – 717, реактивни системи за залпов огън – 1017, автомобили – 13959, дронове – 8220, кораби и катери – 26.(УВести)