Дайджест "Украински вести" излиза от 1998 г.

Шануймося, браття, бо ми того вартi!

"Украински вести" излизат от 1998 г.

Шануймося, браття, бо ми того вартi!

РУСИЯ НЕ ДЕПОРТИРАЛА УКРАИНЧЕТА, А ГИ… СПАСЯВАЛА, ТВЪРДИ УЛТРАДЕСЕН ЕВРОДЕПУТАТ

София, 13 март 2024.- Русия не депортира украински деца, а ги спасява. Украйна пък им взема органите.

Това обвинение прозвуча от трибуната на Европейския парламент в Страсбург, съобщава кореспондент на “Клуб Z” Момчил Инджов.

Марсел де Грааф

И те не бяха отправени от някакъв евродепутат-русофил от Източна Европа, а от нидерландския представител Марсел де Грааф, който е независим член на ЕП, но иначе е от крайно десния “Форум за демокрация” в родината си.

Грааф говори по време на дебати, свързани с депортирането на деца от окупираните от Русия украински територии.

“Всички твърдения за депортацията на деца от Украйна в Русия се оказаха пропаганда. Русия отведе стотици хиляди деца от местата, където те бяха бомбардирани. Но Украйна е отговорна за трафик на деца с цел вземане на органите. В Русия децата получават традиционно образование. На Запад им насаждат трансджендърство и им извършват генитално осакатяване. Западът трябва да прекрати това войнолюбство“, каза де Грааф.

Обвиненията бяха чути и от специално поканените в залата гости от Украйна – 16-годишна Валерия Галич (на снимката в средата), депортирана, но успяла да се върне у дома, майка й Наталия, Андрий Гернусов от организацията “Гласовете на децата“ и Олга Пустовец от украинския Център за граждански свободи.

Думите на Марсел де Грааф разгневиха италианската социалистка Елизабета Гуалмини. “Не можем да толерираме фалшивата пропутинска пропаганда в дома на европейската демокрация. Моля ви се, не идвайте в Парламента, за да говорите лъжи, и то пред тези момичета“, обърна се тя към нидерландския си колега, след което се извини на гостите за случилото се.

Над 20 хил. украински деца са депортирани до този момент, а от тях са върнати само 400, изтъкна литовската евродепутатка Раса Юкнявичиена от Европейската народна партия (ЕНП).

Изказването на Марсел де Грааф “ни напомни, че руската инфилтрация в този парламент е ясна и реална“, каза сънародникът й Пятрас Аушрявичюс от либералната група “Обнови Европа” (ОЕ), пише “Клуб Z“.(УВести)

Още по темата:

ОТ ДНЕС ПУТИН НЕ МОЖЕ ДА МРЪДНЕ ОТ МОСКОВИЯ, В ЧУЖБИНА ЩЕ БЪДЕ АРЕСТУВАН

НЯМА ДАННИ ЗА ОТВЛЕЧЕНИ ДЕЦА ОТ БЪЛГАРСКИ ПРОИЗХОД В УКРАЙНА