Дайджест "Украински вести" излиза от 1998 г.

Шануймося, браття, бо ми того вартi!

"Украински вести" излизат от 1998 г.

Шануймося, браття, бо ми того вартi!

“20 ДНИ В МАРИУПОЛ” ПОЛУЧИ ОСКАР ЗА НАЙ-ДОБЪР ДОКУМЕНТАЛЕН ФИЛМ

Киев, 12 март 2024.- Филмът “20 дни в Мариупол” на режисьора Мстислав Чернов спечели “Оскар” като най-добър пълнометражен документален филм. Това е първият украински филм, който печели Оскар. Церемонията по награждаване се състоя онзи ден.

Фоторепортерът Евгений Малолетка и продуцентът Василиса Степаненко, които заедно с режисьора работиха в обкръжения Мариупол през 2022 г., излязоха на сцената заедно с Мстислав Чернов. Заедно с пан Мстислав награди получиха и филмовите продуценти Мишел Мизнър и Рене Арънсън-Рат.

10 март 2024 г. САЩ, Калифорния. Украинската група начело с Мстислав Чернов получата “Оскар”

“Благодарен съм. Но, вероятно, ще бъда първият режисьор на тази сцена, който иска да не е правил този филм. Иска ми се да го разменя за това Русия никога да не е нападала Украйна, никога да не е окупирала нашите градове; руснаците да не са убивали десетки хиляди мои съграждани от Украйна. Бих го сменил за освобождаване на всички заложници, войниците, които защитаваха нашата земя, цивилните, които са в руските затвори. Но не мога да променя историята, не мога да променя миналото, ние сме всички заедно, вие и аз, сега сме сред най-талантливите хора в света. Можем да оправим историята, така че истината да възтържествува, загиналите хора на Мариупол и тези, които са дали живота си, никога да не се забравят. Защото киното създава спомени, спомените формират историята”, каза Мстислав Чернов.

Освен “20 дни в Мариупол“ в категорията “Най-добър документален филм“ се състезаваха още четири филма:

Bobi Wine: The People’s President (“Бобі Вайн: Народен президент”);

The Eternal Memory (“Вечна памет”);

Four Daughters (“Четири дъщери”);

To Kill a Tiger (“Убий тигъра”).

Свидетелство на руската инвазия в Мариупол

Какво знаем за филма “20 дни в Мариупол”

Лентата  разказва за първите седмици на военните действия в Мариупол, Донецка област, по време на пълномащабното руско нахлуване в Украйна през февруари 2022 г.

По филма работиха режисьорът и фотограф Мстислав Чернов, фотографът Евгений Малолетка и продуцентът и журналист Василиса Степаненко. Те станаха последните журналисти, които отразяват началото на руското унищожаване на Мариупол – за което и тримата получиха наградата Пулицър. Те също бяха удостоени със Шевченковата наградата през тази година.

Филмът стана най-касовият документален филм в Украйна през м.г., като събра 500 хил. грн. само през първия уикенд на премиерата.

Филмът спечели и британската филмова награда BAFTA за най-добър документален филм. А Мстислав Чернов получи наградата на Гилдията на режисьорите на САЩ (DGA Awards) за “изключителни режисьорски постижения в документалното кино“.(УВести)

Мариупол преди да дойде “русский мир”