Дайджест "Украински вести" излиза от 1998 г.

Шануймося, браття, бо ми того вартi!

"Украински вести" излизат от 1998 г.

Шануймося, браття, бо ми того вартi!

СОЦИОЛОГИЯ: ПОВЕЧЕТО УКРАИНЦИ СА ПРОТИВ РУСКИЯ КАТО ОФИЦИАЛЕН ЕЗИК

Киев, 12 март 2024.- Мнозинството – 66% от украинците, смятат, че руският език трябва да бъде премахнат от официалното общуване. Това е най-високия показател от 90-те години на миналия век. През 1997 г., например, само 18% подкрепяха тази идея, а през 2015 г., т.е. след Майдана и руската окупация на Крим и част от Донецка област, – едва 21%. Все пак 3% от анкетираните през февруари 2024 г. заявиха, че руският език трябва да получи статут на втори държавен език.

Тези данни са от проучването на Киевския международен институт по социология.

Като цяло през 2024 г. в Украйна има само 10% от онези, които биха искали да видят руския или като официален език в своя регион, или дори като втори държавен език. Но 81% или искат той да бъде премахнат от официалната комуникация на цялата територия, или са против използването му в техния регион.

Кой е по-активен “против” руския като официален

Колкото по-млади са респондентите, толкова по-активно те настояват за премахване на руския език от официалното общуване. Сред най-младите (18-29 години) 84% настояват за пълно премахване на руския език от официалното общуване. При хората на възраст 30-59 г. показателят е 66-69%, при хората на възраст 60-69 г. – 56%, а при анкетираните на възраст 70 плюс – 50%.

Освен това, хората, които говорят украински вкъщи, са по-активно “против“ руския като официален език. В същото време тази позиция е най-често срещана сред двуезичните и сред рускоговорящите.

Сред респондентите, които общуват предимно на руски у дома, 54% са или за пълното премахване на руския език от официалната комуникация (43%), или поне против официалния му статут в техния регион (11%).

Какво мислят различните региони?

В Западна Украйна 80% се застъпват за пълно елиминиране на руския език от официалната комуникация. В Централна Украйна 69% от анкетираните са за пълно премахване от официалната комуникация.

В момента мнозинството от жителите на юг (54%) са за пълното премахване на руския език от официалната комуникация. Само 6% смятат, че руският език трябва да получи държавен статут. Също така 30% от анкетираните от юг смятат, че руският език може да стане официален в някои региони.

В източната част на Украйна вече има повече хора, които подкрепят премахването на руския език от официалното общуване на цялата територия (от 3% през 2015 г. до 40% през 2024 г.). Освен това, от 31% на 6% са намалели тези, които се застъпват за държавния статут на руския език.

“Важно е да се обърне внимание на факта, че е много възможно, ако отделно подчертаем, че не говорим за забрана на ежедневната битова комуникация на руски език, още по-малко хора биха говорили за определен официален статут на руския език. Във всеки случай всъщност във всички региони мнозинството от населението не подкрепя предоставянето на официален статут на руския език“, казват социолозите.(УВести)

Още по темата:

УКРАИНСКИЯТ ЕЗИК

НЯКОИ ПОДРОБНОСТИ ЗА УКРАИНСКИ ЕЗИК