Дайджест "Украински вести" излиза от 1998 г.

Шануймося, браття, бо ми того вартi!

"Украински вести" излизат от 1998 г.

Шануймося, браття, бо ми того вартi!

ПАПАТА ПРИЗОВА УКРАЙНА ДА ВДИГНЕ… БЯЛОТО ЗНАМЕ?

Днес Ватикана разясни скандалното изявление на Франциск, който призова Украйна да преговаря с Русия

Киев, 12 март 2024.- Основното условие за всякакви преговори и прекратяване на войната в Украйна е Русия да спре агресията си. Това заяви държавният секретар на Светия престол Пиетро Паролин, коментирайки изявлението на папа Франциск, който призова Украйна да преговаря с Русия под “бяло знаме“, пише Corriere della Sera.

Коментирайки скандалното изявление на папа Франциск, че Украйна трябва да “демонстрира смелостта на бялото знаме” и да започне преговори с Русия за прекратяване на вече двегодишната война, Паролин каза, че призивът на папата е “да се създадат условия за дипломатическо решение в търсене на справедливото“.

“В този смисъл е очевидно, че създаването на такива условия зависи не само от едната страна, а от двете, като ми се струва, че първото условие е преустановяването на агресията“, поясни той.

Паролин отбеляза, че Ватикана “продължава да настоява за “прекратяване на огъня“. Но най-вече агресорът трябва да прекрати огъня и едва след това да “започне преговори”.

Държавният секретар на Ватикана подчерта още, че Франциск вярва, че “преговорите не са слабост, а сила, не са капитулация, а смелост“.

“Войната, отприщена против Украйна, не е резултат от неконтролируемо природно бедствие, а само от човешката свобода, и същата тази човешка воля, която причини тази трагедия, има възможността и отговорността да предприеме стъпки, за да я сложи край и да проправи пътя за дипломатическо уреждане“, добави Паролин.

Припомняме, че папа Франциск заяви в интервю, записано през февруари за швейцарското радио и ТВ, че Украйна трябва да има смелостта да вдигне бялото знаме и да започне преговори със страната-агресор. По-късно Ватикана обясни думите на светия отец – русофил, че папа Франциск призовава за прекратяване на огъня и възобновяване на преговорите, а не за капитулиране на Украйна.

Украинският президент Володимир Зеленский остро разкритикува позицията папата, който не за първи път коментира актуални събития, откъснат от реалността, а външното министерство на Украйна подтикна Ватикана да заеме правилна правилната страна, а не както по време на Втората световна война, когато не се противопостави на фашистката Германия.(УВести)

Още по темата:

ЗАЩО В УКРАЙНА ИМА ГРЕКОКАТОЛИЧЕСКА (ИЛИ УНИАТСКА) ЦЪРКВА?