Дайджест "Украински вести" излиза от 1998 г.

Шануймося, браття, бо ми того вартi!

"Украински вести" излизат от 1998 г.

Шануймося, браття, бо ми того вартi!

КАКВО СТОИ ЗАД ДНЕШНИЯ РЕЙД НА “СВОБОДА НА РУСИЯ”, “РДК” И “СИБИРСКИ БАТАЛЬОН”

Киев, 12 март 2024.- Днес легионът “Свобода на Русия“, “Руски доброволчески корпус” (на снимката горе) и “Сибирски батальон“ навлязоха в руската Курска и Белгородска област в рамките на съвместна операция.

Тази операция има няколко цели, смята Олександър Мусиенко – ръководител на Центъра за военноправни изследвания

Олександър Мусиенко

Първо – социален и политически аспект. Това е още една демонстрация за руснаците, че наистина има опозиционни на режима на Путин движения, които са готови да се борят за по-добро бъдеще с оръжие в ръце. Тъй като в тези формирования са предимно граждани на Русия, те преследват точно такива цели.

Ние, от своя страна, трябва да разбираме прекрасно, че Украйна сведва да помага на онези опозиционни движения в Русия, които са готови да се борят против престъпния режим на Путин, които не подкрепят въоръжената агресия срещу Украйна. Особено трябва да подкрепяме онези руснаци, които защитават правата си с оръжие в ръце. Т.е., не говорим за така наречената либерална опозиция, а за тези, които са готови да се борят за резултата.

Такива движения съществуват и мисля, че те трябва да бъдат разширени, по-специално към некоренните народи на Русия. Това са Башкирия, Якутия, народите на Кавказ, които също воюваха по-рано и всички протестират против руското правителство. Трябва да ги подкрепим.

Между другото, те могат да бъдат основна цел на такива мерки като съвместната операция на “Свобода на Русия”, “РДК” и “Сибирски батальон”.

Необходимо е да се изясни на тези народи, че борбата за тяхната независимост продължава.

Второ – военен компонент, който също трябва да се вземе предвид. В крайна сметка прехвърлянето на войната на територията на врага винаги е важно. И тук всичко е просто – колкото повече врагът понася загуби на своята територия, толкова по-малко ще може да изпрати войски на фронта в Украйна. Колкото повече врагът е унищожен там, толкова по-малко ще трябва да унищожава тук. Всички загуби на противника винаги са предимство за Украйна. Логиката е много проста и ясна.

В момента има 18 хил. руски войници на територията на трите региона на Русия, граничещи с Украйна – Белгород, Курск и Брянск. Именно те покриват държавната граница. С тях в момента воюват “РДК”, “Свобода на Русия” и “Сибирски батальон”.

Разбира се, възниква въпросът дали руските власти ще се опитат да прехвърлят тук допълнителни войски от други посоки. И сега е трудно да се даде недвусмислен отговор. Спомняме си как протичаха предишни подобни операции.

Също така е важно да се разбере, че решението на Москва да прехвърли допълнителни войски тук или не зависи от това докъде може да стигне този рейд.

Трудно е да се предвиди по-подробно – не знаем дали “РДК”, “Свобода на Русия” и “Сибирски батальон” планират окончателно да се закрепят в освободените територии. Смятам, че няма такава цел. Най-вероятно, те планират да навлязат на определено разстояние, да окупират района и да останат там за определен период и мисля, че ще успеят да постигнат това.

Доколкото разбрах, там искат да проведат агитационна работа в навечерието на така наречените президентски избори на РФ. Повтарям, основната цел е морално-психологическа – да се покаже на народа на Русия, че има ефективни методи за борба с властите и те се състоят във въоръжено противопоставяне на диктатурата. И е много символично да демонстрираме това на руснаците и на света точно сега. А дали ще се получи – времето ще покаже, пише Олександър Мусиенко.(УВести)