Дайджест "Украински вести" излиза от 1998 г.

Шануймося, браття, бо ми того вартi!

"Украински вести" излизат от 1998 г.

Шануймося, браття, бо ми того вартi!

БОРБАТА ЗА $1 ТРЛН. ЗА ВЪЗСТАНОВЯВАНЕТО НА УКРАЙНА СЕ ЗАСИЛВА

Киев, 10 март 2024.- Ситуацията на фронтовата линия не дава представа кога и как може да приключи войната на Русия против Украйна. Но някои компании постепенно увеличават присъствието си на място в Украйна и това може да бъде най-голямата инвестиционна възможност поне от Втората световна война, ако се стигне дотам, пише Bloomberg.

Правителството, ръководителите и инвеститорите се позиционират като тези, които очакват основен ремонт, който според оценката на Европейската инвестиционна банка може да надхвърли $1 трлн. публичен и частен капитал. Коригирано спрямо инфлацията, това е над пет пъти повече спрямо финансирания от САЩ план Маршал, който предизвика индустриален ренесанс в Европа след поражението на Германия.

Погледът към усилията за възстановяване в цяла Украйна – дори на фона на третата година от битките – дава представа как може да изглежда едно мащабно усилие. Турските компании вече възстановяват мостове и пътища, доставят електрически генератори и мобилни болници, надявайки се да имат предимство, когато започне конкуренцията за големи договори. Засега, обаче, малко се говори за дългосрочен план и най-вече става дума за закърпване на “белези“ от военните действия.

Германски и австрийски компании планират начинания в инфраструктурата и отбраната, JPMorgan Chase & Co. очаква работни групи за “предпроектно планиране”, а Дания досега е отпуснала $130 млн. за реконструкцията на корабостроителния център в Миколаив.

Юлия Свириденко

Според оценките на министъра на икономиката на Украйна Юлия Свириденко, 156 хил. кв. км са засегнати от мини и други боеприпаси – площ почти два пъти по-голяма от Австрия. Поради тези причини човекът, който отговаря за проекта за възстановяване в Украйна, казва, че все още не може да нарисува картина каква ще бъде страната му след края на войната. Трябва да се помисли и как да се гарантира, че руските агресори няма да се върнат, ако се стигне до някакво мирно споразумение.

На място се извършва работа, насочена към подпомагане на жизнените дейности на страната, както и подготовка за реконструкция. Украинските енергийни компании закърпват повредената инфраструктура, а селскостопанските компании възстановяват елеватори и транзитни пътища.

Германският производител на строителни материали Fixit отвори нов производствен обект в Западна Украйна миналата година, а химическата компания Bayer AG обяви инвестиции в производството на семена. Австрийската компания Waagner-Biro Bridge Systems, която произвежда модулни стоманени надлези, които пресичат реки и долини, вече започна производство в завод също в Западна Украйна. Изпълнителният директор на компанията Ричард Кершбаумер каза в интервю миналата година, че “ще има достатъчно работа за десетилетие”.

Като се има предвид откъде ще дойдат парите, американските и европейските компании вероятно ще получат повечето от договорите, когато дойдат. Турция обаче устремно върви напред.

През двете години на войната турски строителни дружества са завършили 70 проекта в Украйна на обща стойност около $1 млрд., каза турският министър на търговията Омер Болат по-рано тази година. Най-голямото от тях, Onur Group, ремонтира взривени мостове, като този в Ирпин в край Киев. В сътрудничество с южнокорейската Samsung C&T Corp. тази турска компания също изгражда мобилни болници в Украйна. Турците искат и да реконструират международното летище Днипро, както и да реализират някои проекти за строителство на магистрали.

“Имаме над 4 хил. машини тук и сме ангажирани с Украйна и никога не сме мислили да я напускаме“, каза Емре Караахметоглу, генерален координатор на Onur Group в Украйна.

Според Световната банка, към 31 декември 2023 г. общите разходи за възстановяване в Украйна през следващите десет години ще стигнат $486 млрд. По оценките на украинските власти, само през 2024 г. страната ще има нужда от около $15 млрд. за спешни приоритетни възстановителни работи както на национално, така и на местно ниво.(УВести)