Дайджест "Украински вести" излиза от 1998 г.

Шануймося, браття, бо ми того вартi!

"Украински вести" излизат от 1998 г.

Шануймося, браття, бо ми того вартi!

ОЛАФ ШОЛЦ, ВЕРОЯТНО, ИСКА КИЕВ ДА СЕ СЪГЛАСИ ДА ПРЕГОВАРЯ С МОСКВА

Германия снабдява Киев с толкова оръжия и оборудване, за да оцелее Украйна, но не и да даде да победи. Причината е дълбоко вкоренен страх от Русия

Киев, 08 март 2024.- Не може да се каже, че германският канцлер Олаф Шолц няма последователна политика към Украйна. Но тя е е да помага точно толкова, колкото Киев да не загуби, пише Politico.

Нежеланието на канцлера да влезе ва-банк и да предаде ракетите с голям обсег “Taurus” предполага, че крайната му цел е да накара Украйна да се съгласи на мирни преговори по-рано, отколкото по-късно.

Украинската армия крайно се нуждае от германските ракети “Taurus” с голям обсег

Според анализатори, Шолц се ръководи от дълбоко вкоренения страх на Германия от Русия и желанието да се изявява като “канцлер на мира“.

“В тази връзка отказът на републиканците в Конгреса на САЩ да придвижат нов пакет от помощ за Украйна играе в полза на германците“, четем в статията.

Твърди се, че Шолц е озадачил европейските си съюзници, когато е отказал да достави на Киев крилати ракети, позовавайки се на рисковете от руско отмъщение, като същевременно укори съюзниците, че не са предоставили повече военна помощ на Киев за защита от Русия.

Недоволството от непоследователността на канцлера стана очевидно през последните дни, особено когато европейските съюзници се борят да покажат решителност относно помощта за Украйна. Освен това, напомня изданието, през есента на 2025 г. се очакват избори за Шолц, така че той се нуждае от проблем, за да работи върху него и да повиши рейтинга си.

В същото време се отбелязва, че единствената област, в която канцлерът постоянно показва добри резултати от социологическите проучвания в страната, е отношението му към Украйна и мнозинството германци са против предоставянето на оръжия с голям обсег на Киев. Само 28% от анкетираните немци подкрепят предоставянето на Киев на ракети “Taurus” с обсег от 500 км, показва проучването на YouGov. Докато 58% са против (31% от тях дори принципно са против всякаква подкрепа на Украйна с германско оръжие). Не могат да отговорят на въпроса 14%.

Следователно, канцлерът напоследък започна да се представя като “friedenskancler” – канцлерът на мира, заявявайки, че Германия няма да изпрати свои войски в Украйна и няма да се конфронтира директно с Русия.

Но това, което може да изглежда като непоследователност, всъщност е умишлена стратегия.

Откакто Шолц разбра, че Украйна е способна да се защити от Русия, стратегията му беше да действа в тандем с Вашингтон и да снабдява Киев с толкова оръжия и оборудване, за да оцелее  Украйна, но не и да даде да победи.

Той не скрива този подход. Шолц, който принадлежи към Социалдемократическата партия на Германия (SPD), нито веднъж не е говорил за победата на Киев във войната, подчертавайки само, че “Русия не трябва да спечели и Украйна не трябва да загуби”.

Причината, поради която Шолц отказва да каже, че иска Украйна да спечели, е същата причина, поради която отказва да даде на Киев оборудването, от което се нуждае, за да постигне тази цел: дълбоко вкоренен страх от Русия.

Шолц смята, че предоставянето на Украйна на оръжия като ракети “Taurus”, които биха могли да бъдат използвани за удар по моста, свързващ Крим с Русия, а може би дори и за удар по Москва, ще разгневи толкова много шефа на Кремъл Владимир Путин, че той ще прибегне до ответни действия против Германия.(УВести)