Дайджест "Украински вести" излиза от 1998 г.

Шануймося, браття, бо ми того вартi!

"Украински вести" излизат от 1998 г.

Шануймося, браття, бо ми того вартi!

ЗЕЛЕНСКИЙ ОТСТРАНЯВА СВОЯ ПОЛИТИЧЕСКИ КОНКУРЕНТ ЧРЕЗ ИЗГНАНИЕ В ЛОНДОН?

Киев, 08 март 2024.- “Днес съгласувах кандидатурата на Валерий Залужний за посланик на страната ни във Великобритания“, заяви Володимир Зеленский в снощната си видеизява.

Според президента, това е било пожелание на генерала, бивш главнокомандващ на ВСУ – да поработи на дипломатически фронт. “Министерството на външните работи на Украйна изпрати агреман. Нашият съюз с Великобритания трябва само да се засили”, добави Зеленский.

Външният ни министър Дмитро Кулеба също сподели, че назначаването на Залужний само ще подсили дипломатическата ни система. Но, отбеляза, че генералът има няколко месеца да задълбочи своя английски език и да вникне в тънкостите на дипломацията.

Това съгласуване, а не назначаване, както пишат български медии, е обявено в разрез с установената в Украйна дипломатическа практика. Първо, преди съответната държава да отговори на агремана (запитване) не се обнародва кандидатура на евентуален посланик. И второ – всеки кандидат-посланик (или дипломат) задължително минава през конкурс и трябва да влезе поне в челната тройка. А конкурсът се състои, например, от проверка на знанието на езика и историята на страната, за която се кандидатства, и куп други неща.

Какъв пример се дава на младите ни дипломати, които се явяват на такива конкурси, за да направят кариера в системата?

А ако Лондон отхвърли агремана за кандидатурата на Залужний, какво следва? Затова се изчаква отговор от съответната страна преди назначаването да бъде обнародвано.

Възниква също така въпрос, защо Залужний, отстранен от длъжност на 08 февруари т.г., “е пожелал” да замине за чужбина? Какво е станало? Та той има висок рейтинг и страната, армията се нуждаят от него. Или това е своеобразно отстраняване на политически конкурент? Според социологията, ако Залужний и Зеленский стигат до балотажа на президентски избори, за бившия главнокомандващ на въоръжените сили ще гласуват 48,2% от украинците, а за настоящия държавен глава – 23,3%.

И още нещо. В Лондон бившият главнокомандващ непременно ще стане обект на интереса на руските спецслужби. В украинската история има случаи, когато нашите видни борци за свобода са били елиминирани именно от ГПУ, НКВД и КГБ. Симон Петлюра – бивш ръководител на Украинска Народна Република, полковник Евген Коновалец – основател на Организацията на украинските националисти (ОУН), Левко Ребет – един от лидерите на ОУН, Степан Бандера – лидер на ОУН.(УВести)

ГПУ-НКВД-КГБ: УБИЙСТВА НА УКРАИНСКИТЕ ЛИДЕРИ ПРЕЗ ХХ ВЕК