Дайджест "Украински вести" излиза от 1998 г.

Шануймося, браття, бо ми того вартi!

"Украински вести" излизат от 1998 г.

Шануймося, браття, бо ми того вартi!

РФ ПРОМЕНИ ТАКТИКАТА СИ В НЕБЕТО, АКТИВНО ИЗПОЛЗВА ПЛАНИРАЩИ БОМБИ

Киев, 07 март 2024.- Тежките загуби на самолети карат Русия да променя тактиката си в небето. Сега руските летци не се доближават близо до фронтовата линия, за да не бъдат свалени, а от разстояние изстрелват управляеми авиационни бомби (планиращи бомби), пише The New York Times.

В статията се отбелязва, че доскоро войната в Украйна се водеше предимно по суша, вече над две години. Въздушните сили на двете страни играеха второстепенна роля. По-специално, поради ограничения брой самолети в Украйна, както и неспособността на Русия да постигне предимството, на което се надяваше.

Сега, обаче, армията на страната-агресор започна по-често да използва авиацията и да прилага различни оръжия срещу позициите на украинските въоръжение сили. Противникът използва авиация далеч от фронтовата линия, за да хвърля мощни управляеми планиращи бомби, като по този начин освобождава пътя за придвижване на своята пехота.

“В резултат на активното използване на тези бомби, нашествениците успяха да превземат Авдиивка – защото, според един от украинските офицер, управляеми 500-килограмови бомби могат да унищожат всякаква позиция, независимо колко е защитена тя. Осъзнавайки, че тази тактика е ефективна, руснаците решиха да я използват вече по цялата фронтова линия“, пише вестникът.

От известно време управляемите боеприпаси под формата на авиационни бомби започнаха да атакуват украинските позиции по-често. Те се изстрелват от самолет, например, Су-34, от височина 3 км и разстояние 20-30 км до целта, по инерция планират с разперени крила и удрят сравнително точно. Те носят стотици килограми експлозив, способни да проникнат в подземни бункери, защитаващи войниците на фронта. “Тези бомби напълно унищожават всяка позиция. Всички сгради и конструкции просто се превръщат в яма, след като по тях удря само една бомба“, каза пред изданието украински войник, воювал в Авдиивка. По този начин руснаците сринаха последната крепост на украинците там – местен коксохимически комбинат, след което Въоръжените сили на Украйна напуснаха това предградие на Донецк и позволиха путинската пропаганда да празнува победа.(УВести)