Дайджест "Украински вести" излиза от 1998 г.

Шануймося, браття, бо ми того вартi!

"Украински вести" излизат от 1998 г.

Шануймося, браття, бо ми того вартi!

РУСИЯ УДАРИ ОДЕСА, КОГАТО ТАМ БЯХА ЗЕЛЕНСКИЙ И ГРЪЦКИЯТ ПРЕМИЕР. ИМА ЖЕРТВИ

Киев, 06 март 2024.- Президентът на Украйна Володимир Зеленский по време на посещението си в Одеса днес съобщи, че руските войски са атакували града с ракети “Искандер”, когато той и премиерът на Гърция Кириакос Мицотакис са били в местното пристанище. Петима жители на града са загинали, съобщава “Главком”.

“Видяхме този удар днес. Виждате с кого си имаме работа, те не се интересуват, къде да ударят. Знам, че има жертви”, каза Зеленский.

Според него, на окупаторите все едно накъде да стрелят. “Тук са цивилни, международни гости – но на руснаците не им пука. Те или са луди, или не могат да контролират, какво върши тяхната терористична армия. Това още веднъж ни казва, че най-вече трябва да защитим себе си. Най-добре чрез системите за ПВО“, добави държавният ни глава.

Според гръцкия премиер, експлозиите са били близо до тях. “Президентът Зеленский и неговият щаб ни показаха и обясниха важността на пристанището и какво се прави за възстановяване и укрепване на украинския морски път и какви щети е претърпял градът по време на атаките. В самия край чухме звука на сирени и експлозии, които бяха много близо до нас. Нямахме време да отидем на защитено място, това е много впечатляващо преживяване”, подчерта Мицотакис.

В същото време гръцкото издание Protothema съобщи, че целта на руските удари в Одеса е бил кортежът на президента на Украйна – експлозията е отекнала наблизо, на 150 м. Изданието отбелязва, че никой от гръцката делегация не е пострадал. Никой не е пострадала и от украинската делегация.

Политическият анализатор Виталий Портников смята, че стремежът на Москва да ликвидира Зеленский е толкова огромно, че дори присъствието там на премиера на чужда държава не я притеснява. Журналистът също така си задава въпрос: как руснаците са разбрали за маршрута на украинския президент?(УВести)