Дайджест "Украински вести" излиза от 1998 г.

Шануймося, браття, бо ми того вартi!

"Украински вести" излизат от 1998 г.

Шануймося, браття, бо ми того вартi!

ЗЕЛЕНСКИЙ ТОТАЛНО ГУБИ ОТ ЗАЛУЖНИЙ, АКО ПРЕЗИДЕНТСКИТЕ ИЗБОРИ СА ДНЕС

Киев, 06 март 2024.- Ако президентските избори бяха тази година, мнозинството украинци биха подкрепили кандидатурата на Валерий Залужний.

Това показват данни от проучване на социологическата компания SOCIS, поръчано от изданието “Цензор.Нет“.

Украинците бяха попитани за кого биха гласували, ако президентските избори се проведат през 2024 г. С най-голяма подкрепа са Валерий Залужний – 31,3% и Володимир Зеленский – 21,7%, следвани от бившия президент Петро Порошенко – 4,8%, бившия председател на Върховната Рада Дмитро Разумков – 4,2%, волонтера Сергий Притула – 3,1%, генерал Кирило Буданов – 2,4%, Юлия Тимошенко – 2,1%, и кмета на столицата Виталий Кличко – 0,7%. Не знаят, за кого да гласуват, 19,2% от допитаните.

Ако Залужний и Зеленский бяха стигнали до втория тур на президентските избори, за бившия главнокомандващ на въоръжените сили щяха да гласуват 48,2% от украинците, а 23,3% – за настоящия държавен глава.

В същото време 14,1% от украинците се обявиха против Залужний и Зеленский.

Ако Валерий Залужний беше създал политическа партия, тя щеше да получи мнозинство на изборите за Върховната Рада, казват социолозите, а именно – 34,2%. За “Слуга на народа” на Володимир Зеленский биха гласували 15,5%, за “Европейска солидарност” на Петро Порошенко – 5,5%. Партията на Сергий Притула, ако той я беше създал, щеше да има 5,1%, а бившият председател на Върховната Рада Дмитро Разумков – 5%.

Социолозите също попитаха, за какво са виновни Зеленский и неговото правителство. Ето отговорите, от които става ясно, защо рейтингът на президента пада:

– корупция и присвояване на бюджетни средства – 64,8%;

– неправилна подготовка за война – 37,2%;

– освобождаване на генерала Валерий Залужний – 30,8%;

– злоупотреба с власт, натиск върху бизнеса и евентуални политически конкуренти – 24,5%;

– информационна цензура и прикриване на истината – 16,5%;

– неефективна икономическа политика на правителството – 15%;

– грешки на международно ниво, дипломатически грешки – 12%.

През февруари Зеленский уволни Залужний, без да посочи причини. Анализаторите твърдят, че президентът се е страхувал от високия рейтинг на генерала като възможен кандидат за президент. Въпреки че Залужний многократно е твърдял, че не се интересува от политика.(УВести)

Нашата справка:

Мандатът на Володимир Зеленский свършва през май тази година. Но поради войната нови избори няма да има. В момента ЦИК и КС търсят как законодателно да удължат легетимност на действащия президент. Едно от основанията е военно положение, война, окупирани територии, на които не е възможно да се проведат избори.