Дайджест "Украински вести" излиза от 1998 г.

Шануймося, браття, бо ми того вартi!

"Украински вести" излизат от 1998 г.

Шануймося, браття, бо ми того вартi!

МЕЖДУНАРОДНИТЕ РЕЗЕРВИ НА УКРАЙНА СА НАМАЛЕЛИ С 3,8% ПРЕЗ ФЕВРУАРИ

Киев, 06 март 2024.- Международните резерви на Украйна към 1 март 2024 г. възлизат на $37,050 млрд., съобщават от пресслужбата на Националната банка на Украйна (НБУ).

Отбелязва се, че тази динамика се дължи на валутните интервенции на НБУ за поддържане на стабилността на валутния курс и плащанията по дълга на страната в чуждестранна валута, които бяха частично компенсирани от приходите от международни партньори.

Твърди се също, че редица фактори са определили динамиката на резервите през февруари.

Първо, динамиката на резервите беше повлияна от операциите на Националната банка на валутния пазар на Украйна. Според балансовите данни, НБУ е продала $1540,6 млн. на валутния пазар и е изкупила $31,9 млн. за резерви. Така нетната продажба на чуждестранна валута от НБУ през февруари възлиза на $1508,7 млн., което е 1,4 пъти по-малко в сравнение с януари.

Второ, постъпления в полза на правителството и плащания за поддръжка и погасяване на държавния дълг. По валутните сметки на правителството в Националната банка са депозирани $1336,2 млн. $1129,5 млн. са изплатени за обслужване и погасяване на държавния дълг в чуждестранна валута. Освен това, Украйна е платила $379,0 млн. на Международния валутен фонд.

Динамиката на резервите през февруари беше повлияна и от преоценката на финансовите инструменти (в резултат на промени в пазарната стойност и валутните курсове). През февруари поради преоценка стойността на финансовите инструменти се е увеличила със $199,5 млн.(УВести)