Дайджест "Украински вести" излиза от 1998 г.

Шануймося, браття, бо ми того вартi!

"Украински вести" излизат от 1998 г.

Шануймося, браття, бо ми того вартi!

СЪДЪТ В ХАГА ЗАПОВЯДА АРЕСТ НА КОМАНДВАЩИТЕ НА ДАЛЕЧНАТА АВИАЦИЯ И ЧФ НА РУСИЯ

Киев, 05 март 2024. Днес Международният наказателен съд в Хага издаде заповеди за арест на командващия руската далечна авиация генерал Сергей Кобилаш и командващия Черноморския флот на Русия адмирал Виктор Соколов, съобщава РБК-Украйна.

Основание: предполагаеми военни престъпления в Украйна, извършени от тях най-рано от 10 октомври 2022 г. до поне 9 март 2023 г.

В какво са обвинени?

За удари по цивилни обекти в Украйна и военни престъпления под формата на причиняване на прекомерни случайни щети на цивилното население или щети на цивилни обекти, както и престъпление срещу човечеството под формата на нечовешки действия съгласно разпоредбите на Римския статут.

“Налице са основателни причини да се смята, че те носят индивидуална наказателна отговорност за посочените престъпления, за извършване на действия съвместно и чрез други лица, разпореждане за извършване на престъпления, както и за неосъществяване на надлежен контрол върху командваните от тях сили“, се казва в изявлението на МНС.

Руските военни участват в ракетни удари по Украйна

По искане на прокуратурата са издадени две заповеди за задържане. Съдът установи, че има разумни основания да се смята, че двамата заподозрени са отговорни за ракетните удари, извършени от подчинените им сили срещу украинската електрическа инфраструктура между 10 октомври 2022 г. и 9 март 2023 г.

През този период предполагаема кампания от удари срещу множество електроцентрали и подстанции е извършена от руските въоръжени сили на няколко места в Украйна.

Предварителен състав на МКС заключи, че са налице разумни основания да се смята, че предполагаемите удари са били насочени срещу цивилни цели и за тези цели, които биха могли да бъдат квалифицирани като военни цели в съответния момент, очакваните съпътстващи щети за цивилното население биха били очевидно прекомерни в сравнение с очакваното военно предимство.

“Има разумни основания да се смята, че заподозрените също са отговорни за престъпление срещу човечеството, което се състои в “други нечовешки действия, умишлено причиняващи голямо страдание или сериозно увреждане на тялото, психическото или физическото здраве“, добави МНС.

Атаки срещу енергийната инфраструктура на Украйна

От октомври 2022 г. и почти до март 2023 г. руските окупатори масово бомбардираха енергийната система на Украйна. Нашествениците се опитаха да причинят спиране на тока. В резултат на многобройните руски атаки някои енергийни съоръжения в Украйна бяха сериозно повредени. Заради това през есента и зимата на 2022-2023 гг. имаше прекъсвания и гражданите бяха призовани да пестят електроенергия и да не претоварват системата.(УВести)

Още по темата:

ОТ ДНЕС ПУТИН НЕ МОЖЕ ДА МРЪДНЕ ОТ МОСКОВИЯ, В ЧУЖБИНА ЩЕ БЪДЕ АРЕСТУВАН