Дайджест "Украински вести" излиза от 1998 г.

Шануймося, браття, бо ми того вартi!

"Украински вести" излизат от 1998 г.

Шануймося, браття, бо ми того вартi!

СЕГА РУСИЯ СЕ ЧУВСТВА КАТО БУЛКА С ДВАМА УХАЖОРИ

Киев, 05 март 2024.- Москва си позволи да унизи Пекин. Срещата със специалния представител на Китай за Украйна Ли Хуей се проведе на най-ниско ниво – с него се срещна само заместник-министърът на външните работи Михаил Галузин, който не може да каже нищо освен протоколни думи.

Причината за такова неуважение е известно охлаждане на отношенията с Поднебесната империя на фона на трудности с разплащанията, извиване на ръцете на бизнеса и, което също е важно, на фона на факта, че Китай сега не може да отговори адекватно. Защото Пекин не преживява най-добрите икономически времена и то при положение, че през 2023 г. Русия с евтините си енергийни ресурси де-факта кредитира китайците с не по-малко от $25 млрд. Да, Китай е купувачът на последната надежда за руснаците, но и е нереалистично да си представим, че Китай ще реши да спре вноса на руски петрол или дървесина за няколко месеца. Наистина, Китай може да диктува тактическите условия, но стратегически Китай все още не е готов да показва “зъбки”.

Освен това, Москва много добре знае: за Пекин е важно да запази Русия в рамките на своите интереси, а за САЩ е най-важно да отцепят Москва от Пекин. Затова сега Русия се чувства като булка с двама ухажори, за нея е настъпило звездно време. Само по тази причина Кремъл реши да излезе с номер със заместник-министър.

Според мен, целта на този демарш се състои от няколко аспекта:

– първо, да се изравни икономическата ситуация според разплащанията, и

– второ, да се убеди Пекин да дава и технологии, а не само да предлага стоки.

Но има и още: Москва се опитва да склоним Пекин към руската формула за мир (Украйна да капитулира – б.”УВести).

Засега не знаем, как ще се развият събитията. Но, разбира се, играта започна. Китай определено ще заеме изчаквателна позиция, Русия ще изнудва Запада с движение към Поднебесната империя. Но трябва да разберем: максималното желание на Русия е да се върне към диверсификацията между Изтока и Запада. И тук ще се играе включително на африканския терен, в Латинска Америка (докато разберем какво (не)постигна Патрушев по време на латиноамериканското си турне и, разбира се, в Азия).

За Пекин настоящата ситуация също е важна, защото всички страни, които получават щедри заеми от Китай, ще търсят алтернатива, за да не станат заложници на един играч. Русия няма ресурси да замени Китай, но цялата й външна политика през последните години е политика на лошо момче, което може да напомня за себе си. И тази роля не трябва да се подценява (Вагнер под ръководството на генерал Евкуров възстанови всичките си позиции в Африка, атомната електроцентрала в Буркина Фасо разваля играта на Пекин и т.н.). Разбира се, всички тези неща няма нужда да се преувеличават, тук пиша за идеални сценарии за Кремъл и те, най-вероятно, ще претърпят значителни трансформации. Просто не трябва да имаме розови очила за зависимостта на Русия от Китай.

Вадим Денисенко, журналист (за “Главком“)