Дайджест "Украински вести" излиза от 1998 г.

Шануймося, браття, бо ми того вартi!

"Украински вести" излизат от 1998 г.

Шануймося, браття, бо ми того вартi!

ГУР ПОТВЪРЖДАВА: РУСКИЯТ ПАТРУЛЕН КОРАБ “СЕРГEЙ КОТОВ” Е ПОТОПЕН С “МАГУРА”

Киев, 05 март 2024.- В нощта на 4 срещу 5 март т.г. специална структура на Главно управление “Разузнаване” на Министерството на отбраната на Украйна, наричана “Група 13“, е атакувала патрулния кораб “Сергей Котов” на Черноморския флот на Русия, съобщава “Цензор.Нет”.

“Сергей Котов” е пореден потопен руски кораб

Атаката се проведе заедно с Военно-Морските сили на Украйна и с подкрепата на Министерството на цифровата трансформация на Украйна.

“В резултат на удара с военноморските дронове “Magura V5” руският кораб проект 22160 “Сергей Котов“ получи повреди по кърмата, десния и левия борд. Корабът е поразен в териториалните води на Украйна, близо до Керченския пролив“, се казва в съобщението. Уточнява се, че този плавателен съд е ударен поне пет пъти.

Сергей Котов” е един от най-новите кораби в руския флот. Той беше въведен в експлоатация през юли 2022 г., четири години по-късно от планираното. Пълната водоизместимост е 1800 тона, екипажът е от 80 души, автономността на плаване е до 60 дни. Може да има до осем ракетни пускови установки. Според нашето ГУР, стойността му е около $65 млн.

От началото на войната това е 26 руски кораб, потопен от нашите въоръжени сили.(УВести)