Дайджест "Украински вести" излиза от 1998 г.

Шануймося, браття, бо ми того вартi!

"Украински вести" излизат от 1998 г.

Шануймося, браття, бо ми того вартi!

ХРИСТО МОНОВ: ПСИХИЧЕСКИ РАЗСТРОЙСТВА, ПРИЧИНЕНИ ОТ ВОЙНАТА, НЕ СЕ ЛЕКУВАТ ГОДИНА-ДВЕ

Киев, 04 март 2024.- Един европеец не е в състояние да разбере психологическото състояние на голяма част от украинците, смята българският психолог Христо Монов, който участва в конференцията “Кризисна интервенция”, организирана от благотворителната организация на Александър Тишченко “Основи на страната“, пише “Цензор.Нет”.

Монов, който има опит в работата с жертви на войната в Косово и Сирия, отбеляза, че дигитализацията на обществото и скоростта на съвременните медии само реактивират и задълбочават тежестта на психологическата травма.

Експертът е сигурен, че най-толерантните и разбиращи страни за украинците ще бъдат страните, които наскоро са преживели военни действия и големи бедствия (Балканите, Турция, Израел след края на войната). Участниците в конфликтите на Балканите, Близкия изток и др. са все още в активна фаза на лечение на разстройства. Според наличната статистика, която е изключително трудна за поддържане, дори след 10 години след прекратяване на участието във военните действия, 1/3 от хората остават със синдроми на посттравматично стресово разстройство. За отшумяването му ще е нужно поколение-две.

Ако говорим за европейски страни, Украйна скоро ще се сблъска с рязко влошаване на отношението към бежанците й, смята Христо Монов. Причината са не само икономическите проблеми, но и недостатъчното внимание към психологическото състояние на избягалите от войната.

По време на конференцията представителят на България отбеляза, че освен помощта и осигуряването на основни неща на разселените хора, страната му обръща голямо внимание на психологическата адаптация. За бежанците има Национална телефонна линия за украинци в България (номер 02 9055555) и гореща линия за деца (116 111), които работят денонощно, твърди “Цензор.Нет”.(УВести)