Дайджест "Украински вести" излиза от 1998 г.

Шануймося, браття, бо ми того вартi!

"Украински вести" излизат от 1998 г.

Шануймося, браття, бо ми того вартi!

ЗЕЛЕНСКИЙ НЕ ЗНАЕ КАК ДА НАМЕРИ ПОВЕЧЕ ВОЙНИЦИ. ТОВА Е СЕРИОЗЕН ПРОБЛЕМ ЗА УКРАЙНА

Киев, 04 март 2024.- Украинският президент Володимир Зеленский не знае как да набере допълнителни войски на фона на настъплението на руската армия. Това се превърна в едно от най-сериозните предизвикателства за него и екипа му от началото на пълномащабната инвазия, пише The Washington Post.

Ноември 2022 г. Украинската армия е в подем – току-що освободи Херсон. Зеленский все още не знае, че 2023 г. ще се окаже къде-къде по-трудна…

Неспособността на Зеленский да формира политически консенсус относно стратегията за мобилизация – въпреки предупрежденията от месеци за острия недостиг на обучен военен персонал на фронта – предизвика дълбоки разногласия в украинския парламент и в по-широк смисъл в украинското общество .

“Това също накара военните да прекаляват в усилия та за набиране на личен състав и пося паника сред мъжете в наборна възраст. Много от тях се крият, страхувайки се, че ще бъдат повикани в зле оборудвана армия и изпратени на сигурна смърт, тъй като помощта за Украйна остава във Вашингтон в задънена улица“, отбелязва изданието.

Въпреки че Зеленский обещава на международните партньори, че Украйна може да се справи с военните действия на фронта, ако получи необходимите оръжия и друга подкрепа, лидерът на Украйна и нейното висше военно командване досега не са успели да разработят ясен план за набирането на хиляди нови войници, критично необходими за защита от руските атаки, които продължават.

“Въпросът как да се попълнят редиците на армията постави Зеленский пред може би най-сериозното предизвикателство от февруари 2022 г. насам. Липсата на ясна мобилизационна стратегия – или поне споразумение за това колко повече войски са необходими на Украйна – беше причина за освобождаването на главнокомандващия на Въоръжените сили на Украйна генерал Залужний през февруари, но новият главнокомандващ Олександър Сирский все още не е направил нищо по въпроса“, отбелязва The Washington Post.

Посочва се, че Сирский е бил инструктиран да извърши проверка на личния състав на въоръжените сили, за да намери повече боеспособни военнослужещи, след като Зеленски е бил информиран, че само около 300 хил. от 1 млн. мобилизирани се бият на фронтовата линия. Почти месец след повишението на Сирский, обаче, никой от военното ръководство или президентската администрация не е обяснил къде са и какво правят тези 700 хил. души, пише издание.

Олексий Бежевец – упълномощен представител на министерството на отбраната на Украйна по въпросите на набора, каза, че хората в наборна възраст трябва да се примирят с факта, че “повече не могат да си седят у дома“. “Напълно възможно е руснаците много скоро да се напреднат дотолкова, че никой няма да може да ги спре“, плаши чиновникът.

Бежевец добавя, че “освен недостиг на боеприпаси, оръжие, снаряди и др., имаме и недостиг на личен състав, което направо е трагедия”.

Според проучването на изследователската агенция “Info Sapiens”, само 35% от украинците в наборна възраст са готови да отидат на фронта. Над 48%, обаче, се страхуват – от смърт, инвалидност, лош командир, руски плен.(УВести)

Още по темета:

ПОЧТИ 35% ОТ УКРАИНЦИТЕ В НАБОРНА ВЪЗРАСТ СА ГОТОВИ ДА СЛУЖАТ ВЪВ ВСУ