Дайджест "Украински вести" излиза от 1998 г.

Шануймося, браття, бо ми того вартi!

"Украински вести" излизат от 1998 г.

Шануймося, браття, бо ми того вартi!

КАКВО КАЗА И ПРЕМЪЛЧА ПУТИН В ГОДИШНОТО СИ ПОСЛАНИЕ ПРЕД ФЕДЕРАЛНОТО СЪБРАНИЕ

Киев, 02 март 2024.- Онзи ден, т.е., две седмици и половина преди президентските избори Владимир Путин говори пред т.н. Федерално събрание. В продължение на два часа той гордо очерта плановете на Кремъл и целите за развитие на Русия до 2030 г.

Пъстрата публика слушаше с интерес. Някои внимателно записваха, други слушаха напрегнато със затворени очи, трети задрямаха, потръпнали от продължителните аплодисменти, пише “Дзеркало тижня“.

Този път нямаше исторически екскурзии и дълги обиди по адрес на Запада. Акцент бе поставен върху социално-икономическото развитие на страната и стратегическите насоки на държавата. Путин говори за руските ядрени оръжия и данъци, традиционните семейни ценности и новия елит, големите успехи и големите планове. Той похвали руската икономика и армия. Той спомена много цифри и даде обещания: за Кремъл обръщението стана като своеобразна предизборна програма на Путин.

Речта беше предназначена за различни руски аудитории – домакини, Z-патриоти и истеблишмънт: той обеща на всички и много пари – петдесет, седемдесет и пет, сто, четиристотин милиарда рубли. Може би самият Путин най-добре обобщи заявените от него намерения: “Плановете са големи. Разходите – също…“

За домашната публика Путин подготви по-специално една такава “торта”. Властите ще удължат програмите за преференциална семейна ипотека и капитал за майчинство до 2030 г., както и ще увеличат минималната заплата  до 35 хил. рубли, което се равнява на 350 евро. Ще бъдат взети мерки за подобряване на демографската ситуация, а регионите на Руската Федерация с ниска раждаемост ще получат до 75 млрд. рубли през следващите години. за разширяване на мерките за семейна подкрепа.

Що се отнася до стратегическите цели, до 2030 г. Русия трябва да стане четвъртата по големина икономика в света, да стане лидер в научните изследвания и разработването на изкуствен интелект и да влезе в топ 25 на страните по брой роботи. Ще бъдат създадени поне сто нови технопарка. Две трети от просрочените задължения по бюджетните заеми ще бъдат опростени на регионите. Делът на вноса ще бъде намален до 17% от БВП. Стартират нови национални проекти: “Родина“, “Младостта на Русия“, “Икономика на данни“, “Дълъг и активен живот“, “Персонал“.

Наблюдателите обърнаха внимание на факта, че ръководителят на Централната банка на Руската федерация Елвира Набиулина предварително се облече в “траурни цветове“, а организаторите се опитаха да не показват Антон Силуанов, министър на финансите. После Ксения Собчак, например, похвали ласкаво обръщението на Путин, тъй като “посланието не е просто риторика за оцеляване, напротив, това е програмата на силна и самоуверена държава. И тази програма е вдъхновяваща”.

Но, както отбелязват руските икономисти и политолози, много от обявените от Путин цели са нереалистични.

Според руския публицист Анатолий Несмян общата цена на всички обещания на Путин е приблизително 13 годишни приходни части на руския бюджет. Цялата приходна част на руския бюджет за 2024 г. е 35 трилиона рубли, а общата сума на обещанията е 452,912 трилиона. (Алтернативно изчисление обаче показва, че цената на всички обещания на Путин надхвърли 10 трилиона.) В същото време руският президент не споменава източниците на финансиране на всички представени национални проекти и задължения за подкрепа на населението.

Но това не беше важно! Поне засега.

Основната цел на посланието на Путин е да покаже, че въпреки войната против Украйна и конфронтацията със Запада, руската икономика показва растеж, а режимът е стабилен. Като цяло речта беше изтъкана от лъжи и обещания, факти и манипулации, заплахи и предложения.

Речта на Путин е изградена върху темата за мобилизацията – страната, икономиката, гражданите: “Заводите работят на три смени – колкото е нужно за фронта“. В същото време той многократно подчертаваше единството на руския народ: Западът искаше “да внесе раздор в нашия дом и да го отслаби отвътре“, но не успя. Беше подчертано, че истинският елит са тези, които служат на Русия, работниците и войниците, доказали своята лоялност. Подобни твърдения звучат особено диво, когато прочетете, например, новината, че помилваният от Путин “герой от войната в Украйна“ е убил победителката в конкурса “Най-добър учител на Русия“.

В същото време Путин отрече правото да се наричат ​​руски елит на тези, “които в предишни години напълниха джобовете си за сметка на всякакви процеси в икономиката на 90-те години”. (Апропо: Путин е един от тях, забогатял е като продавал западна хуманитарна помощ, вместо да раздава в кметството на Санкт-Петербург). Интересно, какво ли са мислили в този момент Сечин, Вакселберг, Потанин, Ковалчук, Абрамович и много други руски милиардери, които принадлежат към близкото обкръжение на Путин? Техните коментари по това време не са публикувани в момента…

Разбира се, посланието беше насочено не само към вътрешната аудитория, но и към външната. Следователно, традиционните заплахи от Запада не бяха лишени.

Да, Путин каза, че изявленията за възможно пряко участие на силите на НАТО във войната на територията на Украйна водят до ядрена война. Той заплаши, че Русия също има оръжия, които могат да поразяват цели на територията на западни държави. Той се опасяваше, че работата по нови оръжия в Русия продължава и “скоро ще чуят за тях”. Той напомни за завършването на изпитанията на “Буревестник” и “Посейдон”, както и за използването на “Циркон” и “Кинжал” в Украйна. Плашил с това, че войната с Украйна “не е кино екшън”, а на Запад “вече са забравили какво е война”.

Но всички тези думи са традиционни и очаквани: с ядрената си реторика Кремъл продължава информационната обработка на западните страни, опитвайки се да изплаши средния американец или европеец със заплахата от ядрена война и по този начин да отслаби подкрепата за Украйна. В същото време, обаче, той успокои света, като нарече неверни съобщенията, че Руската Федерация иска да разположи ядрени оръжия в космоса, и увери, че Русия няма намерение да воюва с Европа. Само ние, украинците, знаем: на Путин не може да се вярва.

Едно от основните външнополитически послания на Путин е готовността му да преговаря със САЩ “по въпросите на стратегическата стабилност“ с фиксирането на нови териториални реалности: “Нашата позиция е ясна: ако искате да обсъждате отговорни, важни въпроси на сигурността и стабилността за цялата планета, тогава трябва да го направите само в един комплекс, разбира се, включващ всички аспекти, които засягат нашите национални интереси и пряко засягат сигурността на нашата страна, сигурността на Русия”.

Съгласни сме със заключението на Американския институт за изучаване на войната, че Путин продължава да преследва максималистични цели в Украйна: търси пълна капитулация на страната ни и се опитва да отслаби НАТО. Може би защото Кремъл гледа на случващото се на руско-украинския фронт като на дългосрочно стратегическо предимство, което в крайна сметка ще доведе Украйна до поражение. В речта на Путин обаче се долавя страх от възможна надпревара във въоръжаването. Той би искал да я избегне, защото си спомня как свърши за СССР по време на Студената война.

Изглежда, че самият Путин разбира, че перспективата за “договор” със САЩ в частност и Запада като цяло сега изглежда нереалистична. Следователно, това, което той предложи в посланието си към руските граждани, е дълга война без непосредствена перспектива за нейното приключване. Както отбеляза Татяна Становая, старши изследовател в Карнеги Берлинския център за изследване на Русия и Евразия, “обръщението е изненадващо цинично. Всичко за войната и за подпомагане на репродуктивната функция на хората“, пише “Дзеркало тижня“.(УВести)