Дайджест "Украински вести" излиза от 1998 г.

Шануймося, браття, бо ми того вартi!

"Украински вести" излизат от 1998 г.

Шануймося, браття, бо ми того вартi!

УКРАИНСКИТЕ ПИЛОТИ НА F-16 ВЕЧЕ ТРЕНИРАТ ДА АТАКУВАТ ЦЕЛИ

Киев, 01 март 2024.- Украинските пилоти и инженери продължават обучението си на изтребители F-16, пилотите тренират тактически похвати.

Полковник Юрий Игнат

Това заяви говорителят на ВВС на украинските въоръжени сили полковник Юрий Игнат в ефира на националния ТВ-маратон.

“Процесът продължава. Пилотите тренират тактически техники. Те, всъщност, тренират да поразяват въздушни и наземни цели. Това е много, много необходимо. Защото не само трябва да се лети, но и да се контролира въздушното пространство, трябва да можем да се бием с врага. И точно тези похвати тренират сега нашите пилоти.

Авиационният персонал, инженерите, техници, също напредва в обучението си как да поддържат този самолет, неговото въоръжение, как да го програмират, за да може той да нанася удари с прецизни оръжия.

Цялата тази подготовка е необходима, за да може самолетът да действа максимално ефективно в украинското небе, унищожавайки въздушни, наземни и морски цели на противника. Освен това, Украйна адаптира инфраструктурата на определени обекти, така че тези самолети да могат да се използват от нашите летища”.

Игнат напомни, че минималната програма за обучение на F-16 е две години. Украинският летателен и наземен състав преминава през него със свръхбързи темпове – преквалификацията ще продължи около шест месеца. Тоест Украйна прави всичко възможно този самолет да се появи в нашето небе възможно най-скоро и да изпълнява задачите си.

Очаква се през юни украинските ВВС да получат първите 20 машини F-16 от Нидерландия. Общо Киев може да разчита поне на 60 самолета.(УВести)