Дайджест "Украински вести" излиза от 1998 г.

Шануймося, браття, бо ми того вартi!

"Украински вести" излизат от 1998 г.

Шануймося, браття, бо ми того вартi!

ЩЕ ИЗПОЛЗВА ЛИ РУСИЯ ЯДРЕНО ОРЪЖИЕ В УКРАЙНА?

Киев, 28 февруари 2024.- Военните неуспехи на Русия може би са накарали президента Путин сериозно да обмисли използването на тактически ядрени оръжия като начин за постигане на победа – или поне за предотвратяване на съкрушително поражение в Крим, което може да подкопае властта му, пише The Times. Същевременно, НАТО многократно е заявявало, че няма признаци Русия да се готви да използва своя ядрен арсенал.

Всъщност, може да се твърди, че заплахата, която президентът Байдън смяташе за реална доскоро, е намаляла. Защото Путин възлага надеждите си на умората при водената от САЩ коалиция, подкрепяща Украйна, или пък чака нов американски президент, който ще бъде по-склонен за сделка, която може да бъде представена като руска победа.

Най-трудният въпрос за западните правителства е да се опитат да отгатнат какво точно е в ума на Путин. Реториката около ядрените оръжия стана толкова рутинна в Русия през последните години, че потенциално може да понижи психологическия праг за тяхното използване.

С перспективата за безкраен конфликт, Путин, който сам командва гигантски запас от тактически ядрени бомби и ракети, може би е заключил, че само мощен удар с най-смъртоносното оръжие, с което разполага, ще спаси нацията и режима му от унижение и позор. Владимир Путин и Сергей Лавров – външният министър на Русия, заявиха, че Москва ще има право да използва ядрени оръжия, ако страната им ще бъде изправена пред “екзистенциална“ заплаха.

Дефиницията за екзистенциална заплаха може да се е променила в съзнанието на Путин поради нарастващия брой украински дронове и саботажни атаки против руски авиобази и градове, както и военни съоръжения в Крим, който беше незаконно анексиран през 2014 г. и окупиран от Русия. Ако погледнете ядрения проблем от гледната точка на Запада, отговорът изглежда очевиден. Стратегически и тактически това няма никакъв смисъл. Ударът с тактически ядрени оръжия, с техния по-ограничен обсег и мощ, ще е опустошителен, но няма да гарантира край на войната или незабавна победа за Путин. Въпреки това, според Путин, използването на ядрени оръжия може да стане неговият начин да се противопостави на Запада.

Има две основни причини, които пречат на Путин да използва ядрено оръжие: първата е Китай. Китайският президент публично заяви и несъмнено лично предупреди Путин, че никога не трябва да се използват ядрени оръжия. Путин разбира, че ако нареди ядрен удар, колкото и ограничен да е, партньорството му с Китай ще бъде сериозно застрашено, ако не и унищожено.

Втората причина е вероятната реакция на САЩ и НАТО. Путин може да твърди, че използването на ядрени оръжия в Украйна няма да доведе до ядрена или конвенционална контраатака от Запада, тъй като Киев все още не е член на западния алианс и, следователно, не е предмет на член 5 от северноатлантическия договор. Т.е., атака срещу отделен член на алианса е атака против НАТО като цяло. Въпреки това, САЩ даде да се разбере, че използването на ядрени оръжия от Путин в Украйна ще има “катастрофални последици” за Русия.

Освен това, нараства опасението, че Путин може би вече обмисля поставянето на ядрено устройство в околоземна орбита. Изстрелването на ядрени устройства в космоса, потенциално насочени към сателитни системи на САЩ, ще бъде последният пример за нарастващия агресивен потенциал на Русия и ще превърне космоса в ново бойно поле. Това ще принуди САЩ да разработят и внедрят нови космически контрамерки, добавяйки още един опасен компонент към надпреварата във въоръжаването между великите сили.

Според някои оценки, Русия има около 6000 ядрени оръжия, които могат да бъдат изстреляни от земя, въздух и море. Някои са т.н. тактически ядрени оръжия, предназначени за използване на бойното поле, докато други са предназначени да унищожават цели градове. През 2023 г. Путин заплаши, че Русия ще се оттегли от последния договор за контрол на ядрените оръжия със Съединените щати, който ограничаваше броя и разполагането на ядрени ракети с голям обсег, бойни глави и платформи за изстрелване от двете страни.(УВести)

Още по темата:

КРЕМЪЛ РАЗШИРИ ОСНОВАНИЯТА ЗА ИЗПОЛЗВАНЕ НА ЯДРЕНО ОРЪЖИЕ. КАКВО СА ТЕ?