Дайджест "Украински вести" излиза от 1998 г.

Шануймося, браття, бо ми того вартi!

"Украински вести" излизат от 1998 г.

Шануймося, браття, бо ми того вартi!

ПАВЛО КЛИМКИН: РАЗПОЛАГАНЕТО НА ЧУЖДИ ВОЙСКИ В УКРАЙНА: СИГУРНОСТ ИЛИ РИСК?

Киев, 28 февруари 2024.- Темата за разполагането на партньорски войски на наша територия отдавна се обсъжда във военните и експертните среди на Запада, впрочем, и в политическите среди, макар и не публично, пише в “Главком” Павло Климкин – бивш външен министър на Украйна. И добавя: принципно съм голям привърженик на този подход – не само по отношение на войските, но и на инфраструктурата.

Въпреки това, начинът, по който темата се обсъжда в момента, повдига някои трудни въпроси.

Първо, тези войски могат да бъдат разположени по такъв начин, че да не създават впечатление за пряка намеса на Запада във войната, а такова впечатление е много нежелано там поради заплахата от ядрена ескалация. Тоест, необходимо е решение за постоянно прекратяване на огъня с целия необходим “антураж”.

Второ, ако това решение бъде взето и изпълнено преди пълната деокупация, то ще създаде почти класически “корейски” сценарий с присъствие на сили и от двете страни.

Трето, условията за сигурност на тези войски на наша територия ще включват координиране с нашите съюзници на всички действия по отношение на територията на Руската федерация, а в случай на непълна деокупация – и на окупираните територии. Тоест процесът на освобождаване на окупираните територии може да стане възможен само с политически средства.

И накрая, четвърто, той може да се превърне за нас в своеобразна “олекотена” версия на НАТО за неопределено бъдеще и да стане заместител на истинското НАТО.

Списъкът с трудни въпроси и предизвикателства продължава, но тази опция наистина ни дава истински лост, без който няма да се чувстваме сигурни.

В даден момент може да сме изправени пред много труден избор и ще е необходимо да го направим съзнателно, с подробен стратегически анализ на всички “за“ и “против“, разбира се, на фона на възможностите и условията, които ще имаме, смята Павло Климкин.

Ще ви припомним, че на 26 февруари т.г. на срещата на европейски лидери в Париж президентът на Франция Еманюел Макрон предложи западни войски да се разположат в Украйна с цел Русия да не спечели тази война.(УВести)

Още по темата:

ФРАНЦИЯ НЕ ИЗКЛЮЧВА ИЗПРАЩАНЕТО НА ЗАПАДНИ ВОЙСКИ В УКРАЙНА?

ЩЕ ИЗПРАТИ ЛИ ЗАПАДЪТ ВОЙНИЦИ В УКРАЙНА? КАК СВЕТЪТ РЕАГИРА НА ИЗЯВЛЕНИЕТО НА МАКРОН