Дайджест "Украински вести" излиза от 1998 г.

Шануймося, браття, бо ми того вартi!

"Украински вести" излизат от 1998 г.

Шануймося, браття, бо ми того вартi!

ЩЕ ИЗПРАТИ ЛИ ЗАПАДЪТ ВОЙНИЦИ В УКРАЙНА? КАК СВЕТЪТ РЕАГИРА НА ИЗЯВЛЕНИЕТО НА МАКРОН

Киев, 27 февруари 2024.- “Мнозина, които днес казват “Никога, никога“, бяха същите, които преди две години казаха “без танкове, без самолети, без ракети с голям обсег“, заяви Еманюел Макрон – президент на Франция, след като не изключи Западът на изпрати своите войски в Украйна, пише Главком.

Почти 20 държави от ЕС участваха в среща по въпросите на Украйна, състояла се вчера в Париж. Сред всички изявления на политици след срещата на върха най-шумно се оказа изявлението на Макрон за вероятното разполагане на войски на НАТО в помощ на Украйна.

Какво точно казаха президентът и премиерът на Франция?

Еманюел Макрон (вдясно)

Френският президент Еманюел Макрон заяви, че НАТО не изключва въвеждането на войски в помощ на Украйна. Все още, обаче, няма консенсус по този въпрос. “Изпращането на западни войски в бъдеще не може да бъде изключено, но днес няма консенсус относно официалното, прието и одобрено разполагане на войски“, каза Макрон.

Той отбеляза, че всички лидери са съгласни, че не искат да воюват с “руския народ“, и също така изразиха намерението си да поддържат деескалация, както правят от началото на руската инвазия в Украйна.

Макрон припомни още, че преди две години много негови колеги казаха, че “ще предложим спални чували и каски”. И днес казват, че трябва да работим по-бързо и по-усърдно, за да изпратим ракети и танкове“.

Впоследствие френският премиер Габриел Атал също намекна за възможността за сценарий за въвеждане на войски. “Не можем да се съгласим, че Русия трябва да спечели тази война, че една авторитарна държава може със сила да контролира една демократична страна. Защото ние стоим зад Украйна. Ще продължим да подкрепяме украинците“, каза той, и подчерта, че Швеция и Финландия се присъединяват към НАТО, защото виждат заплаха от Русия.

Реакция на световните лидери

Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг заяви, че “съюзниците от НАТО предоставят безпрецедентна подкрепа на Украйна“, но няма планове за изпращане на войски.

Йенс Столтенберг

Словашкият премиер Роберт Фицо подчерта, че Словакия няма да изпраща оръжия или войски в Украйна. Фицо обаче отбеляза, че има държави, които са готови на такава стъпка. “Мога да потвърдя, че има страни, които са готови да изпратят свои войници в Украйна, има страни, които казват никога, сред които Словакия, и има страни, които казват, че това предложение трябва да бъде разгледано“, каза Фицо.

Полският президент Анджей Дуда заяви, че няма споразумение между съюзниците на Киев за изпращане на войски в Украйна. Според Дуда, най-разгорещената дискусия се е въртяла около това дали да бъдат изпратени войски в Украйна и “не е постигнато споразумение по този въпрос“.

Впоследствие заместник-министърът на националната отбрана на Полша Цезари Томчик отбеляза, че в момента Варшава няма намерение да изпраща войски в Украйна.

Премиерът на Швеция Улф Кристерсон отбеляза, че Швеция в момента не обмисля въпроса за изпращане на свои войски в Украйна. Той подчерта, че всяка страна има право да обсъжда собствените си решения относно разполагането на войски извън нейните граници, което не засяга пряко НАТО като цяло.

Истерията на руските пропагандисти

Известната руска пропагандистка Юлия Витязева веднага започна да разпространява информация в канала си в Telegram, че разговорите за възможно разполагане на войски на НАТО в Украйна показват “реалното“ положение на Русия, Украйна и Европа. По-специално, тя реши да намери негативни коментари под публикациите на френския президент в X (Twitter).

Игор Орцев, руски пропагандист и член на украинската база “Миротворец” като потенциален военен престъпник, каза, че Зеленский отдавна е искал да поиска войски на НАТО да влязат в Украйна, но Макрон е “изпреварил” украинския президент. Орцев нарича войната “агонията на Киев” и уверява: “само външна намеса може да спаси Украйна”.

Друг пропаганден канал Crimson Digest подготви цял “анализ” на изявлението на Макрон. Авторите са сигурни, че НАТО “никога няма да изпрати войски в Украйна“, защото:

– подобни изявления са уж начин да се „принудят европейските лидери да отделят повече средства“, за да блокират изпращането на самите войски;

– ако президентът Байдън не коментира веднага подобно изявление, тогава, според логиката на пропагандаторите, обучението на войски определено не е планирано;

Дмитрий Медведев

Твърди се, че европейските лидери са били уплашени от неотдавнашната реч на Дмитрий Медведев- бивш президент на Московия, в която той каза, че “за защита на териториалната цялост на Русия ще бъдат използвани балистични и крилати ракети със специални бойни глави, което ще доведе до известния на всички Апокалипсис“.

Кремъл, обаче, и официално коментира изявлението на Макрон. Прессекретарят на Путин Дмитрий Песков подчерта, че “ако това (изпращане на войски в Украйна – б.УВести) ще стане, ще трябва да говорим не за вероятност, а за неизбежност на пряка конфронтация между Русия и НАТО“.(УВести)