Дайджест "Украински вести" излиза от 1998 г.

Шануймося, браття, бо ми того вартi!

"Украински вести" излизат от 1998 г.

Шануймося, браття, бо ми того вартi!

ФРАНЦИЯ НЕ ИЗКЛЮЧВА ИЗПРАЩАНЕТО НА ЗАПАДНИ ВОЙСКИ В УКРАЙНА?

Киев, 27 февруари 2024.- Не може да се изключи изпращането на западни войски в Украйна. Френският президент Еманюел Макрон направи такова изявление вчера по време на международната конференция за помощта за Украйна в Париж, съобщават световни агенции.

Еманюел Макрон

Същевременно Макрон признава, че в момента няма консенсус по този въпрос, но темата не може да бъде изключена от дневния ред. “Ние ще направим всичко, за да не победи Русия, – каза френският лидер, след като прие представители на около 20 държави съюзници на Украйна. – Нищо не може да се изключи”.

Изявлението на Еманюел Макрон предизвика голям резонанс, особено в Русия.

Директорът на Евразийския комуникационен център Алексей Пилко отбеляза в канала си в Telegram, че в Париж се е говорило за въвеждане на войски на украинска територия на двустранна основа (т.е. чрез отделни споразумения с Киев, без чадъра на НАТО и ЕС).

“Трябва да се отбележи, че прогнозата за възможността за пряка конфронтация между Русия и Северноатлантическия алианс или неговите отделни членове през следващите месеци преминава от категорията “немислимо“ към “възможно събитие“, смята Пилко, и добавя: “Голямата война в Европа вече придобива определени контури“.

Пилко подчертава, че “политическата декларация за готовността на Русия за ограничена ядрена война в Европа в случай на въвеждане на войски на трети страни в Украйна“ като единствената възможност за нейното спиране. Според него, модернизирания ядрен потенциал на Москва и хиперзвуковите носители на ядрени оръжия за основен коз на Русия.

На 22 февруари руският президент Владимир Путин извърши половинчасов полет на модернизиран стратегически бомбардировач Ту-160М в Татарстан, който вероятно имаше за цел да напомни на Запада за ядрения потенциал на Москва.(УВести)