Дайджест "Украински вести" излиза от 1998 г.

Шануймося, браття, бо ми того вартi!

"Украински вести" излизат от 1998 г.

Шануймося, браття, бо ми того вартi!

МАКРОН ЗАЯВИ ЗА СЪЗДАВАНЕТО НА НОВА КОАЛИЦИЯ ОТ ОРЪЖИЯ С ГОЛЯМ ОБСЕГ ЗА УКРАЙНА

Киев, 27 февруари 2024.- Вчера в Елисейския дворец в Париж се състоя среща за Украйна, на която присъстваха канцлерът на Германия Олаф Шолц, президентът на Полша Анджей Дуда и министър-председатели на около 20 страни-членки на ЕС.

На срещата САЩ бяха представени от помощник държавния секретар на САЩ по европейските и евразийските въпроси Джеймс О’Брайън, а Обединеното кралство – от външния министър Дейвид Камерън.

На заключителната пресконференция френският президент Еманюел Макрон заяви за създаването на нова коалиция, която да предостави на Украйна оръжия с голям обсег.

“Както знаете, Франция е предоставила на Украйна някои ракетни системи с такъв обсег. За този вид оръжия говорихме и тук. Сега имаме осем съществуващи коалиции за съответни способности. Решихме също така да дадем нов тласък на противоракетната отбрана, необходимостта от която беше декларирана от украинския президент, и да създадем девета коалиция – коалиция за удари с голям обсег и, следователно, ракети и бомби със среден и голям обсег“, каза Макрон.

Той добави, че от тази вечер “Франция ще мобилизира всички желаещи, всички държави, които имат способности, които са започнали или са готови да доставят ново оборудване”. Подчертавайки, че “този въпрос е изключително важен за украинците, които имат голяма нужда от такова оръжие“.

Франция също подкрепя предложението на премиера на Естония относно мобилизирането на финансиране – европейските страни да поемат дългови задължения и да създадат специален фонд за “финансиране на съвместни военни инициативи в подкрепа на Украйна”.(УВести)