Дайджест "Украински вести" излиза от 1998 г.

Шануймося, браття, бо ми того вартi!

"Украински вести" излизат от 1998 г.

Шануймося, браття, бо ми того вартi!

ДМИТРО КУЛЕБА ПРИЗОВА УКРАИНЦИТЕ ДА СЕ ВЪРНАТ У ДОМА И ДА ПОМОГНАТ НА УКРАЙНА

Киев, 27 февруари 2024.- Външният министър на Украйна Дмитро Кулеба призова украинците, които са заминали в чужбина, да се върнат и да помогнат на страната.

Това той каза в интервю за The Irish Times.

“Уважаваме индивидуалния избор на всеки човек, но също така призоваваме всички украинци, които са напуснали страната след началото на пълномащабната руска инвазия, да обмислят завръщането си у дома“, заяви министърът.

Кулеба подчерта, че разбира невъзможността на някои хора да се върнат поради здравословни или други обстоятелства. “Но ние каним онези, които имат избор, да се върнат и да помогнат с прекия си личен принос Украйна да се бори и да оцелее“, добави той.

Почти 6 млн. украински граждани са напуснали родината си от началото на пълномащабната война на Русия против Украйна, като повечето от тях са получили закрила в страните от ЕС. В България те са 53 хил.

Неотдавна президентът Володимир Зеленский намекна западните правителство да ограничат финансовата помощ на украинските бежанци, с което ще стимулират те да започнат да се завръщат у дома.(УВести)