Дайджест "Украински вести" излиза от 1998 г.

Шануймося, браття, бо ми того вартi!

"Украински вести" излизат от 1998 г.

Шануймося, браття, бо ми того вартi!

WSJ: ЩЕ ИЗОСТАВЯТ ЛИ САЩ УКРАЙНА?

Руските амбиции не се ограничават до постсъветското пространство, Москва може да тества и отбранителните способности на НАТО

Киев, 26 февруари 2024.- Когато руският президент Владимир Путин изпрати танкове в Киев през февруари 2022 г., той, вероятно, се обзаложи, че западните общества – и особено Европа, толкова зависима от руската енергия – няма да имат издръжливостта да устоят на атаката му и в крайна сметка ще се съгласят на разчленяването на Украйна или нейното пълно изчезване.

“Две години по-късно Украйна доказа, че не се бои от врага, върна си половината от територията, първоначално окупирана от Русия, и нанесе огромни загуби на много по-мощните руски сили. Европа също претърпя икономически шок от спирането на доставките на руски природен газ и увеличава военните си разходи и ангажименти към Украйна… Обаче в САЩ залогът на Путин, изглежда, сработва, поне засега, тъй като Москва успешно се намеси в културните войни на Америка”, – отбелязва The Wall Street Journal.

Преди две години подкрепата за Украйна се смяташе от мнозина за очевиден национален интерес на САЩ, а в годината на президентските избори тя се превърна в спорен въпрос между Демократическата и Републиканската партия. Значителен брой десни републиканци започнаха да изразяват възхищението си от Путин и дори от красотата на московското метро и качеството на руските супермаркети, като същевременно изливат презрение към закъсалото правителство и армия на Украйна.

В продължение на месеци републиканското ръководство на Камарата на представителите блокира законодателство, което би разрешило нова военна помощ за Украйна, включително последния двупартиен законопроект, приет от Сената. Подобно блокиране вече доведе до остър недостиг на артилерийски снаряди в украинските части. Според президента на САЩ Джо Байдън и украинското командване, това е основната причина Русия да е успяла да превземе украинския град Авдиивка.

Джо Байдън прие Володимир Зеленский в Белия дом

Внезапното прекъсване – което дойде след месеци на двупартийни уверения, че по един или друг начин американските оръжия ще продължат да постъпват – постави Украйна в особено уязвима позиция. Русия се прегрупира и води нова офанзива през фронтовата линия, подхранвана от масивни доставки на артилерийски снаряди и балистични ракети от новия съюзник на Москва – Северна Корея.

“Не само американската помощ беше съкратена, тя беше съкратена без предупреждение и без да ни даде време да се приспособим. И е ясно, че Русия може да вземе надмощие, ако Украйна няма да има това, от което се нуждае, за да се защити. Ако тази криза не бъде разрешена и Украйна не получи помощ, това ще бъде огромен подарък за Путин“, каза бившият украински министър на отбраната Андрий Загороднюк, който съветва администрацията на президента Володимир Зеленский.

Перспективата Украйна да загуби много повече позиции през следващите месеци, както и новите съмнения относно готовността на Америка да защити своите съюзници, ако Доналд Тръмп се върне в Белия дом през следващата година, все повече тревожат демокрациите в Европа и извън нея. Това е особено вярно сега, когато Путин създаде де-факто военен съюз с измамните режими на Северна Корея и Иран и все повече се приближава към авторитарния Китай.

Въпреки че Европа и други съюзници вече осигуряват повече от половината подкрепа на Запада за Украйна, само САЩ разполагат със запаси от боеприпаси и други видове оръжия, като противовъздушни ракети за прехващане, които биха могли значително да помогнат на украинските сили в близко бъдеще. Според военни анализатори, европейското производство на боеприпаси, макар и да расте, няма да бъде достатъчно, за да поддържа украинската армия до 2025 г. и по-нататък. Някои ключови видове военно оборудване могат да бъдат получени само от американски складове.

Администрацията на Байдън и лидерите на двете партии в Конгреса увериха украинските служители, че край на американските доставки, които сега са определящ фактор на бойното поле, просто е невъзможен. Но Камарата на представителите едва ли ще разгледа помощ за Украйна поне до средата на март и е напълно вероятно никакво допълнително финансиране за Украйна изобщо да не бъде одобрено от настоящия Конгрес.

Запитан защо толкова много републиканци сега се противопоставят на финансирането за Украйна, сенатор Мич Макконъл посочи изолационисткия дух, който отдавна е сила в американската политика, особено преди Втората световна война, и влиянието на Тръмп. “Вероятният ни кандидат за президент не е ентусиазиран да помага на Украйна“, каза Макконъл.

Продължителната самоувереност на Москва в способността й да превземе Украйна предизвика вълна от предупреждения от съюзниците на Америка в Европа и Азия за потенциалния ефект на доминото, ако на Русия бъде позволено да спечели в Украйна. Залозите, за разлика от началото на войната преди две години, днес са много по-високи поради стотиците милиарди долари, които западните съюзници са похарчили за Украйна оттогава, и поради честите им публични обещания да подкрепят Украйна „колкото е необходимо.

Си Дзинпин и Владимир Путин

“Нивото на американските инвестиции в проекта за независимост на Украйна се повиши и следователно се повиши степента на доверие в САЩ, което се оценява въз основа на способността на Русия да постигне или да не постигне целите си в Украйна. Ако имаше рязък обрат на съдбата в Украйна, щеше да има много повече доверие в новия псевдоблок от Русия, Китай, Северна Корея и Иран“, каза Самуел Чарап, старши политолог в мозъчния тръст RAND.

Европа със сигурност се засилва сега, разширявайки производството на боеприпаси и одобрявайки ново финансиране за Украйна. Германия, Франция и Великобритания наскоро подписаха споразумения за сътрудничество в областта на отбраната с Украйна. Този месец германският канцлер Олаф Шолц и неговият датски колега премиерът Мете Фредериксен откриха нов завод за боеприпаси в Долна Саксония, който се очаква да произвежда 200 000 артилерийски снаряда годишно.

Миналата година ЕС обеща да достави на Украйна 1 милион снаряда, но успя да осигури само около 30% от това количество. Апропо: само една Северна Корея, според американски оценки, е доставила почти 1 милион снаряда на Русия и за месец-два.

Някои европейски държави – по-специално Полша и балтийските държави – са направили значителни инвестиции във въоръжените си сили, далеч надвишавайки прага на военните разходи на НАТО от 2%, каза Торстен Бенер, директор на Института за глобална обществена политика в Берлин. “Но, разбира се, това няма да е достатъчно, ако Германия, Франция и много други европейски страни членки не последват сериозно примера им“, смята той.

Дебатът, който се развива в Германия относно потенциалното разширяване на британския и френския ядрен чадър към техните европейски съюзници, показва колко уплашени са европейците, че Америка може да се откаже както от Украйна, така и от другите си европейски ангажименти, добави Бенър. “Това говори за нивото на съмнение и страх относно света, в който навлизаме – свят, в който Съединените щати не ни подкрепят и в който враждебни суперсили като Русия и Китай са потенциално настроени срещу нас“, добави Бенър.

Днес е 733-я ден от руската инвация в Украйна. Загубите на руснаците възлизат на 410700 убити и ранени

Въпреки всичките си скорошни победи в Авдиивка, руската армия също е изтощена сила, губейки повече танкове, гаубици и друго военно оборудване от украинските сили, отколкото може да произведе или ремонтира. Според Франц-Стефан Гади от Центъра за нова американска сигурност, който често е посещавал фронтовите линии на Украйна, изтощението в момента работи в полза на Украйна, въпреки че това благоприятно съотношение постепенно намалява, тъй като боеприпасите трябва да бъдат запазени, Гади казах . Според него след време тази фаза на изтощение ще позволи на украинските сили да възобновят настъпателните операции, ако западната помощ продължи. “Руската армия не е непобедима”, смята Гади.

През последните месеци европейските страни започнаха да приемат по-сериозно възможността, че в случай на победа над Украйна Русия да бъде изкушена да тества отбранителните способности на настоящите членове на НАТО и ЕС. Така смята Камил Гранд от Европейския съвет по международни отношения, който до 2022 г. заемаше длъжността помощник генерален секретар на НАТО. “Има ново съзнание, че руските амбиции не се ограничават до постсъветското пространство. Залогът в Украйна далеч надхвърля бъдещето на самата Украйна“, каза Гранд.(УВести)