Дайджест "Украински вести" излиза от 1998 г.

Шануймося, браття, бо ми того вартi!

"Украински вести" излизат от 1998 г.

Шануймося, браття, бо ми того вартi!

31 ХИЛЯДИ ВОЕННИ УКРАИНЦИ СА ЗАГИНАЛИ В ТАЗИ ВОЙНА, ЗАЯВИ ЗЕЛЕНСКИЙ

Киев, 26 февруари 2024.- Вчера на пресконференция президентът на Украйна Володимир Зеленский каза, че страната е загубила 31 хил. убити войници във войната с Русия. Има и допълнителни загуби – ранени и изчезнали, но колко са те, той не каза.

“Не знам дали имам право да говоря за това. Това е много сериозен момент“, каза Зеленский, отговаряйки на въпрос за броя на загубите на украинската армия по време на пълномащабната война с Русия.

Той припомни, че враговете ни говореха ту за гибелта на 300 хил. украински войници, ту за 100 хил., но “всичко това е лъжа, всичко е невярно“.

“В тази война загинаха 31 хил. украински войници, а не 300 хил., но въпреки това, всяка загуба е трагедия за нас“, каза Зеленский.

Той добави, че руската армия е загубила 180 хил. убити и 450 хил. ранени.

“Разбира се, имаме и десетки хиляди загинали цивилни, най-вече, в окупираните територии“, отбеляза президентът.

Това е първият път, когато президентът на Украйна обявява загубите на въоръжените сили на Украйна. Наскоро в интервю за американския телевизионен канал Fox News президентът заяви, че загубите на окупационната руска армия във войната в Украйна са поне пет пъти по-големи от загубите на Украйна.

Днес от Генералния щаб на ВСУ съобщават, че към вчерашната дата руските загуби (убити и ранени) са 410,7 хил., като само вчера те са 880 души.

Някои западни анализатори се съмняват в достоверността на данните, обявени от Володимир Зеленский. Твърди се, че само през миналата година Украйна е загубила поне 71 хил. войника, докато загубите на руснаците са двойно по-големи.(УВести)