Дайджест "Украински вести" излиза от 1998 г.

Шануймося, браття, бо ми того вартi!

"Украински вести" излизат от 1998 г.

Шануймося, браття, бо ми того вартi!

ЦРУ ИМА В УКРАЙНА 12 СЕКРЕТНИ БАЗИ ЗА НАБЛЮДЕНИЕ НА РУСИЯ, ПОМАГА НА УКРАИНЦИТЕ

Киев, 26 февруари 2024.- Централното разузнавателно управление на САЩ поддържа 12 секретни бази в Украйна, които помагат за наблюдение на действията на руските въоръжени сили и събират важни данни, пише The New York Times.

“Една от точките за подслушване в украинската гора е част от подкрепяна от ЦРУ мрежа от шпионски бази, изградена през последните осем години по руската граница“, се казва в статията.

Отбелязва се, че през 2016 г. ЦРУ започва да обучава и елитна украинска група, която сваля и доставя руски БПЛА и комуникационно оборудване, така че техниците на ЦРУ да могат да ги използват за разбиване на руски системи за криптиране. Един от офицерите в групата беше настоящият началник на Главно управление “Разузнаване” на Министерството на отбраната на Украйна генерал Кирило Буданов.

ЦРУ също помогна за обучението на ново поколение офицери от украинското разузнаване, родени вече в независима Украйна, които работят в Русия, в цяла Европа, в Куба и другаде, където руснаците имат значително присъствие.

Твърди се, че Уилям Бърнс (на снимката горе) – директор на ЦРУ, направи тайно посещение в Украйна миналия четвъртък, което е десетата му визита след пълномащабната руска инвазията.

След офанзивата на Москва ЦРУ предава на Киев критична разузнавателна информация, включително къде и с кои оръжейни системи Русия планира да удари.(УВести)