Дайджест "Украински вести" излиза от 1998 г.

Шануймося, браття, бо ми того вартi!

"Украински вести" излизат от 1998 г.

Шануймося, браття, бо ми того вартi!

ТРЕТАТА ГОДИНА ОТ РУСКАТА ИНВАЗИЯ В УКРАЙНА МОЖЕ ДА СТАНЕ НАЙ-ТРУДНАТА ЗА ЗЕЛЕНСКИЙ

Киев, 26 февруари 2024.- През третата година от пълномащабната инвазия на Русия против Украйна президентът Володимир Зеленский е изправен пред изключително трудна задача – украинското общество е изтощено от войната, а международната подкрепа е на изчерпване, има критичен недостиг на боеприпаси на фронта, пише The Guardian.

Изданието отбелязва, че същевременно повечето украинци не искат да подкрепят идеята за мирно споразумение, тъй като има малко механизми, които да принудят Русия да го спазва. Украинците основателно се опасяват, че подобно уреждане ще се превърне в период на подготовка за ново нахлуване за Русия.

“Първата година беше просто оцеляване, пълно оцеляване… Втората година беше стабилност, съпротива… Третата година ще бъде решаваща. Това е година както на вътрешни, така и на външни предизвикателства”, цитира изданието Зеленский.

Президентът на Украйна смята, че бъдещето зависи от външни фактори, включително от политическата ситуация във Вашингтон, особено преди ноемврийските избори в САЩ.

В същото време Зеленский положително е настроен за големия пакет от помощи, който е заседнал в Конгреса. Освен външни проблеми, има и вътрешни. Въпреки че президентът все още се радва на високо одобрение сред украинците, той вече не се смята за недосегаем и политическата конкуренция се завръща в Украйна.

Смята се, че отказът на Зеленский да напусне Киев веднага след руската инвазия трети три години е вдъхновил мнозина. Има, обаче, предположения, че екипът на президента остава в “бункерен режим “, управлявайки страната в условията на война. Източници също съобщават, че Зеленский е изглеждал изтощен на последните срещи, подчертавайки трудността да се ръководи страна във война.

“Имаме нужда от смелост, имаме нужда от стабилност, за да оцелеем. Тази година ще определи формата за прекратяване на тази война”, каза Зеленский.(УВести)