Дайджест "Украински вести" излиза от 1998 г.

Шануймося, браття, бо ми того вартi!

"Украински вести" излизат от 1998 г.

Шануймося, браття, бо ми того вартi!

ОЛАФ ШОЛЦ СЕ ОПАСЯВА ДА ДАДЕ НА УКРАЙНА РАКЕТИ С ГОЛЯМ ОБСЕГ TAURUS

Киев, 26 февруари 2024.- Германският канцлер Олаф Шолц публично се противопостави на предаването на Украйна на крилати ракети Taurus, които са едни от най-добрите ракетни системи с голям обсег, използвани от авиацията.

Олаф Шолц

“По никакъв начин не можем да бъдем обвързани с резултатите, които тази система може да постигне“, коментира Олаф Шолц пред агенция DPA ситуацията около прехвърлянето на тези ракети. Канцлерът посочи, че тези, които поставят въпроса на дневен ред, не мислят за последствията от подобна стъпка. Шолц се опасява, че предаването на Taurus може да доведе до участие на Германия във войната, макар и индиректно.

Канцлерът аргументира “пацифистката” си “ракетна” позиция с факта, че Германия не е в състояние да осигури ефективен контрол върху целите, по които Taurus  може да бъде насочван. На въпрос, защо Париж и Лондон, които вече са предоставили на Киев подобни ракетни системи, не се опасяват, Шолц отговори, че те имали такъв контрол.

Както отбелязва изданието, канцлерът е раздразнен от факта, че искането за доставка на ракети, според него, не е подходящо решение за Украйна в момента. “Това, което сега липсва на Украйна, са боеприпаси“, каза канцлерът в коментар, като уточни, че в момента ракетите Taurus не са първа необходимост за украинските въоръжени сили. “Важно е да се вземат правилните решения в правилния момент“, философски каза той.

Мнозинството жители на Германия са против предоставянето на Украйна на иновативни ракетни оръжия с голям обсег, например, ракети Taurus. Повечето немци смятат, че това можело да доведе до сблъсък между Русия и страните от НАТО. Според допитване, проведено за Bild, 49% от германците са против предаването на Taurus, докато 34% са “за”, а 16% не са решили, какво да отговорят.

Същевременно канцлерът се хвали, че Германия е на второ място след САЩ по обем на военна помощ за Украйна.(УВести)