Дайджест "Украински вести" излиза от 1998 г.

Шануймося, браття, бо ми того вартi!

"Украински вести" излизат от 1998 г.

Шануймося, браття, бо ми того вартi!

КУЛЕБА НАЗОВИ ЧЕТИРИТЕ ПРИОРИТЕТА НА УКРАЙНА ПО ВЪПРОСА С ОРЪЖИЯТА

Киев, 26 февруари 2024.- Министърът на външните работи на Украйна Дмитро Кулеба заяви, че приоритетът на Украйна по отношение на въоръженията за 2024 г. са:

– артилерийски снаряди;

– системи за противовъздушна отбрана и

– ракети с голям обсег, по-специално ATACMS и Taurus.

По време на телемаратона той изброи тези точки, които в момента липсват най-много на защитниците на бойното поле. Освен това, според него, правителството разполага и с изчерпателен списък с оръжия, чието производство трябва да се увеличи както в Украйна, така и в западните страни.

По думите на министъра, има положителна промяна по въпроса със снарядите. “Ще има още повече доставки, така че войниците на фронта да имат това, от което имат нужда“, каза Кулеба. Той подчерта, че боеприпасите трябва да се произвеждат не само на Запад, но и в Украйна. Темпото също е важно, защото последния път, когато Киев поиска от съюзниците си да увеличат производството, това беше направено твърде бавно.

“В края на миналата година партньорите го разбраха и започнаха сериозно да инвестират в увеличаване на производството на снаряди. Следователно, снаряди ще има, не че има някакви общи политически обещания, това са конкретни изчисления, – каза министърът- Ние ясно осъзнаваме колко ще се увеличи способността за производство на снаряди.“

По-рано Кулеба каза, че Европейският съюз планира да достави на Украйна почти 170 хил. снаряда до края на март и работи върху допълнително увеличаване на обема на доставките. Междувременно FT съобщава, че страните от ЕС се мъчат да съберат $1,5 млрд. спешно финансиране, за да осигурят на украинската нация артилерийски боеприпаси.(УВести)