Дайджест "Украински вести" излиза от 1998 г.

Шануймося, браття, бо ми того вартi!

"Украински вести" излизат от 1998 г.

Шануймося, браття, бо ми того вартi!

ДНЕС Е ВТОРА ГОДИНА ОТ НАЧАЛОТО НА ПЪЛНОМАЩАБНАТА АГРЕСИЯ НА РУСИЯ ПРОТИВ УКРАЙНА

Киев, 24 февруари 2024.- Днес се навършват две години, откакто руските нашественици започнаха пълномащабно нахлуване в Украйна. Инвазията стана кулминацията на агресивна война, която Москва започна против Украйна през 2014 г., след окупацията на Крим и част от Донбас.

В 4:30 сутринта на 24 февруари първите руски диверсионни групи се опитаха да навлязат на територията на Украйна и нашите редовни части на граничната охрана влязоха в битка с тях.

Граничарът Денис Ткач е станал първа жертва в тази пълномащабна война. Той е бил само на 35 г. и е влязъл в бой с руска диверсионна група, прикривайки отстъпление на другарите си

В 4:50 сутринта руският диктатор Владимир Путин обяви началото на “специална военна операция в Украйна” и заяви, че целта му е “да защити хора, които са били подложени на насилие и геноцид от режима в Киев в продължение на осем години”.

Веднага след това руските войски атакуваха Украйна по цялата гранична линия – в Луганска, Сумска, Харкивска, Чернигивска и Житомирска области, от страната на временно окупирания Крим, в Донбас, а също навлязоха в Киевска област от страната на Беларус . Десетки градове в страната бяха ударени от ракети.

Президентът на Украйна Володимир Зеленский обяви военно положение. Започна пълномащабна агресивна война на Русия против една независима страна.

С въоръжената си агресия Русия започна първата континентална война в Европа през ХХI век, подкопавайки създадената след Втората световна война система за колективна световна сигурност. Сега светът отново е изправен пред режим, който се стреми да преразгледа насилствено границите и прокламира съвременния вариант на тоталитаризъм.

В продължение на две години украинският народ продължава да показва на света примери за мъжество, устойчивост, храброст, изобретателност и единство пред жестокия враг.

Нашите защитници правят всичко възможно за Победата на Украйна всеки ден. За две години пълномащабна война Украйна нанесе значителни загуби на Русия както в жива сила, така и във въоръжение и техника.

През двете години на войната, обаче, руските нашественици отнеха живота на значителен брой украинци – както цивилни, така и военни.

Почитаме загиналите за нашата свобода и помним невинните жертви на руската агресия. Днес е 731-я ден от началото на руската нахлуване в Украйна. Загубите на Московия са: убити и тежко ранени – 409010 (+770 за един ден), самолети – 340, хеликоптери – 325, танкове – 6534, ББМ – 12425, артилерийски системи – 9952, средства за ПВО – 684, реактивни системи за залпов огън – 999, автомобили – 12988, дронове – 7659, кораби и катери – 25.(УВести)