Дайджест "Украински вести" излиза от 1998 г.

Шануймося, браття, бо ми того вартi!

"Украински вести" излизат от 1998 г.

Шануймося, браття, бо ми того вартi!

УКРАЙНА СПЕШНО ТРЯБВА ДА УВЕЛИЧИ АРМИЯТА, ЗАЩОТО ХОРА С ОРЪЖИЕ ПЕЧЕЛЯТ ВОЙНИТЕ

Западът следва да започне да действа решително по въпросите на оръжейните доставки за Украйна

Киев, 22 февруари 2024.- През първата година от пълномащабната война на Русия против Украйна беше модерно да се подиграват на бедните окупатори и глупостта на техните командири, пише The Times.

Твърдата защита на Украйна подсказа, че невъзможното може да е възможно. Реалността обаче се разминава с положителните прогнози. Според статия, публикувана в това издание, след успешното украинско контранастъпление през 2022 г., служители от британското министерство на отбраната, например, подхраниха шума, предполагайки, че Украйна може да спечели в рамките на една година.

“Тази седмица, на втората годишнина от руската инвазия, Украйна е в много по-опасно състояние, отколкото беше преди година. Поредица от горчиви украински поражения – включително Бахмут, прекратената лятна контраофанзива и превземането на Авдиивка миналата седмица от руснаците, засенчват изминалите 12 месеца. Киев навлезе в 2024 година изпълнена с несигурност относно лоялността на западните му съюзници, докато неговият руски враг се възражда и трансформира“, пише вестникът.

Провалите на Украйна само през последните няколко седмици изглеждат мрачни. Първо, САЩ все още не са одобрили пакета от помощи. Второ, президентът Володимир Зеленский внезапно смени главнокомандващия и началника на щаба на Въоръжените сили на Украйна. Трето, Русия започна настъпление по цялата фронтова линия, дълга почти 1000 км.

Да, тези трудности не задължително да докарат поражението на Украйна. Все още е възможно благоприятно споразумение чрез преговори, ако тези предизвикателства бъдат бързо преодолени. Изданието пояснява, че евентуалното мирно споразумение следва да предвижда членство на Украйна в ЕС и НАТО. Ситуацията на бойното поле, обаче, се промени в полза на Русия. Врагът води война на изтощение. Киев е изправен пред три ключови предизвикателства, които трябва да бъдат разрешени, ако иска да съживи инициативата.

Първо, фронтът е засегнат от нестабилността на западните съюзници по отношение на помощта за Украйна. Забавянето на последния транш от американската помощ допринесе за загубата на Авдиивка, защото не бяха доставени в достатъчно количество жизненоважни артилерийски боеприпаси.

Подкрепата на ЕС за Украйна също не е на ниво. Миналата година Брюксел обеща да достави на Украйна 1 млн. артилерийски снаряда до март 2024 г. Само малко повече от 500 хил. ще бъдат доставени навреме. Междувременно Русия привлече подкрепата на КНДР и Иран.

Второ, Украйна се оплете в собствените си политически и военни проблеми. Въпреки това, че новият проектозакон за мобилизацията е на етап обсъждане, Зеленский не искаше да намали възрастта за мобилизация от 27 на 18 години. Известно е, че средната възраст на изтощените украински военни на фронта е 43 години.

“Да, Украйна имаше асиметрични успехи в други части на фронта, най-вече в Черно море, чрез използването на военноморски дронове против руски военни кораби. Но войната на Украйна е предимно за територия, и ще бъде спечелена или загубена от хората с оръжия. Ако не се преодолеят проблеми с мобилизацията и то много бързо, то липсата на свежи войски ще заличи победите на Украйна в морето“, пише изданието.

Трето, Русия драстично възстанови собствения си военен потенциал. Руският ВПК сериозно изпреварва военната индустрия на западните съюзници на Украйна в доставките на снаряди и бойни машини. Освен това, руските дронове и средствата за РЕБ също доминират над украинските. През последната година Москва е привлякла над 300 хил. “доброволци“.

Както отбелязва изданието, настоящата ситуация принуждава трезво да се преоценят шансовете на Украйна да победи. Повечето анализатори се съгласяват, че въпреки надмощие на Русия, повратната точка все още не е достигната. Предимството на Русия ще бъде нивелирано, ако Западът започне да действа решително по въпросите на оръжейните доставки за Украйна.(УВести)