Дайджест "Украински вести" излиза от 1998 г.

Шануймося, браття, бо ми того вартi!

"Украински вести" излизат от 1998 г.

Шануймося, браття, бо ми того вартi!

НЕ Е ЗАДЪЛЖИТЕЛНО ПУТИН ДА БИЕ НАТО. ВСИЧКО МОЖЕ ДА БЪДЕ МНОГО ПРОСТО И ПО-БЪРЗО

Киев, 22 февруари 2024.- Ще бъде достатъчно Русия да провокира сблъсък, в който Алиансът ще избере вътрешнополитически дискусии, а не военно отблъскване.

Така смята директорът на “European Resilience Initiative Center” в Берлин Сергей Сумленний. Според него, прогнозите, че войната между Русия и НАТО ще започне след шест до десет години, са твърде оптимистични. Това може да стане много по-рано и не във формат на пълномащабно нахлуване, както е в случая с Украйна. В интервю за агенцията “УНИАН” експертът обясни, че Кремъл осъзнава невъзможността си да победи блока в конвенционална война, но и Алиансът не е готов да се бие с Русия докрай.

Но Владимир Путин не се нуждае от военна победа. “Необходимо е само НАТО да демонстрира неспособността си  да защити своите членове. За това е достатъчно да провокира сблъсък, в който НАТО ще избере вътрешнополитически дискусии, а не военно отблъскване”, обясни анализаторът. “Идеалната възможност ще бъде, когато основният играч на НАТО бъде неутрализиран. За това руснаците чакат избора на Доналд Тръмп”.

Експертът смята, че Русия може да започне с политически натиск върху балтийските държави и/или Полша. Същевременно Кремъл ще убеждава, че не иска да напада, а само се опитва да защити интересите на РФ. Следващата стъпка ще бъде нанасяне от Москва на ограничен удар, съпроводен с думите “ние само влизаме във Вилнюс и не ни трябва нищо друго, вие нали не искате да започнете Третата световна война заради това“, обяснява експертът.

Ако НАТО не отговори по подобаващ начин, много страни ще се изправят пред въпроса дали е нужно да да останат в Алианса. “Някой ще каже, че това са руски мечти. Но не мога да кажа, че те са безпочвени. Сега не съм сигурен, но преди три години Шолц, например, не би се борил за някакъв си “Вилнюс“, отбелязва анализаторът.

Знаем, че Путин си постави за цел да възстанови Руската империя и да промени международния ред. И досега няма индикации, че той се е отказал от тези планове.(УВести)