Дайджест "Украински вести" излиза от 1998 г.

Шануймося, браття, бо ми того вартi!

"Украински вести" излизат от 1998 г.

Шануймося, браття, бо ми того вартi!

ЗАКОННА ЩЕ Е КОНФИСКАЦИЯТА НА ЗАМРАЗЕНИ РУСКИ АКТИВИ В РАЗМЕР НА $300 МЛРД.

Киев, 22 февруари 2024.- Група юристи-експерти изпрати писмо до официалните представители на страните от G-7, в което се посочва, че конфискацията на замразени руски активи, по-специално, средствата на Руската централна банка (РЦБ), е допустима и не противоречи на международното право, пише агенция Bloomberg.

“Стигнахме до заключението, че според международното право би било законно да се предприемат допълнителни контрамерки против Русия, като се има предвид нарушаването от нея на основните норми на международното право“, се казва в писмото.

Експертите предлагат активите да се използват за компенсиране на загуби, които са “резултат от незаконните действия на Русия“.

Писмото е подписано от десет експерти по международно право от Белгия, Великобритания, Германия, Холандия, САЩ, Франция и Япония. Сред тях са професорът и бивш декан на юридическия факултет на Йейл Харолд Хонджу Кох, както и адвокатът и дипломат Филип Зеликов от института Хувър.

Твърди се, че писмото е пристигнало в момент, когато страните от G-7 обсъждат какво да правят с въпросните активи, тъй като нуждите на Украйна от финансиране остават високи и войната не показва признаци на отслабване.

Лвив след поредна руска атака с крилати ракети и дронове

Почти $300 млрд. са замразени след санкциите, въведени заради агресията на Русия в Украйна. Основната им част, по-специално, на ЦБР, е замразена в страните от Европейския съюз. Там от няколко месеца се води дискусия за законосъобразността на конфискацията на тези средства. В ЕС посочват, че не е имало прецеденти за подобно решение, така че е необходимо да се анализират възможностите за подобна стъпка, а също така изразяват опасения как конфискацията на активи може да се отрази върху еврото и имиджа на западната банкова система.

Според Световната банка, приблизителната стойност на следвоенното възстановяване и реконструкция на Украйна скочи до $486 млрд.(УВести)