Дайджест "Украински вести" излиза от 1998 г.

Шануймося, браття, бо ми того вартi!

"Украински вести" излизат от 1998 г.

Шануймося, браття, бо ми того вартi!

ПРОЕКТ “ТРЕВОГА” НА УКРАИНКАТА ЖАННА КАДИРОВА В ЧЕШКИЯ ЦЕНТЪР В СТОЛИЦАТА

София, 21 февруари 2024.- Проектът на украинската артистка Жанна Кадирова съдържа две нейни изложби – “Тревога” и “Паляниця” и два документални филма. На откриването, което се състоя вчера, прозвуча и музикалният пърформанс на саксофониста Ярослав Кмитко.

Проектът се реализира от посолството на Чехия и посолството на Украйна в България и Чешкия център в София. В организацията на събитието участва и украинският художник Федир Олександрович.

Събитието е част от програма за подкрепа на Украйна в борбата й срещу руската агресия.

Проектът “Тревога“ е посветен на всички украинци, останали в Украйна или я напуснали. Състоянието на заплаха за собствения си живот или живота на близките се е превърнало в постоянно и вездесъщо от началото на пълномащабната инвазия. Изложбата представя проекти, създадени през първите три месеца на войната, когато киевските художници Жанна Кадирова и Денис Рубан живеят като преселници в село Березове в Закарпатска област, близо до границата с Унгария. Появата на тези произведения се дължи на обстановката в това планинско село, природата и битовите традиции.

Проектът “Паляниця“ превръща речен камък в нарязан на филийки хляб, открит е на река Рика, която тече през Березове. Паляниця (на български – питка) е празничен хляб. С такъв хляб се посрещат гости.

Но в началото на пълномащабната руска инвазия тази дума служеше като парола, защото за руснаците, в частност, за руски диверсанти, е много трудно, почти невъзможно, да я изговорят. Благодарение на тази дума бяха разкрити немалко вражески разузнавателни групи.

В рамките на изложбата ще бъде представен и документален филм на киевския режисьор Иван Сауткин, който документира процеса на създаване на “Паляници“, съобщават от Чешкия център.(УВести)

Нашата справка:

Жанна Кадирова. Родена е през 1981 г. в гр.Бровари, Киевска област. Член е на група “REP” (Revolution Experimental Space). След като завършва Държавното художествено училище “Тарас Шевченко“ през 1999 г., тя получава наградата “Казимир Малевич“ и Голямата награда на “Киевски скулптурен проект“ (и двете през 2012 г.). Лауреат е и на Специалната награда (2011), Основната награда (2013) и Специалната награда – Future Generation International (2014), всички от PinchukArtCentre .

Всички нейни последни проекти са специфични за съответното място, включително инсталацията на открито ­ в планините Семеринг (Австрия), постоянната скулптура в село Толфа (Италия) и скулптурният проект за Международния скулптурен проект (JISP) в Шанхай (Китай).

Участва е в множество международни изложби, включително 58-то, 56-то (международни проекти) и 55-то (украински Pavillion) Венецианско биенале, Биеналето в Киев през 2017 г. и “CrackUpCrackDown“, 33-то биенале на графичните изкуства в Любляна, Словения. Нейни творби са показвани на национално и международно ниво, включително изложби ­в Център Помпиду, Palais Tokyo; La Kunsthalle Mulhouse (Франция), Konstruuj Innsbruck (Австрия) Ludwig Museum, Будапеща (Унгария), Музей на модерното изкуство, Замъкът Уяздовски, Варшава (Полша), Spinnerei Лайпциг, Бадишер Kunstverein, Карлсруе, DAAD, Zimmerstrabe, Берлин (Германия), Националния съюз на кубинските архитекти и строителни инженери, Хавана (Куба), Сара Хилден музей, Тампере (Финландия), Лвивски общински арт център, Лвив, Националния музей на изкуствата на Украйна и PinchukArtCentre, Киев (Украйна).

През март 2022 г. Жанна Кадирова трябваше да бъде в Пейрасол (Франция), за да работи върху “Island“ – сайт-спесифик-проект, и след това да се завърне в Киев, за да подготви първата си голяма ретроспективна изложба в PinchukArtCentre през 2023 г. Войната, обаче, промени всички нейни планове. Жана напусна дома и студиото си в Киев и в момента работи в Закарпатска област (Западна Украйна).

Фоторепортаж на Васил Жукивский

Проектът на Жанна Кадирова (посредата) беше посрещнат с голям интерес
Саксофонът на Ярослав Кмитко беше много тъжен…
Жанна Кадирова и Олеся Илашчук – посланик на Украйна в България
“Паляниця” от речен камък
Въздушва тревога
Десислава Банова-Плевнелиева и Олеся Илашчук имат еднакво виждане – “Україна переможе!”
“Все буде Україна!”, казва Олена Коцева (посредата) – лидер на украинците в България