Дайджест "Украински вести" излиза от 1998 г.

Шануймося, браття, бо ми того вартi!

"Украински вести" излизат от 1998 г.

Шануймося, браття, бо ми того вартi!

ВОЙНАТА ПРОТИВ УКРАЙНА ЧРЕЗ ДЕТСКИ РИСУНКИ И ФОТОСИ

София, 20 февруари 2024.- Във фоайето на Софийския университет “Св. Климент Охридски” вчера бе открита изложбата “Солидарни с Украйна! Ужасът на войната против Украйна в снимки и детски рисунки“.

Проявата е свързана с втората годишнина от началото на пълномащабната руска агресия срещу Украйна и десет години от началото на същинската война. Тя е организирана от Софийският форум за сигурност, Посолството на Украйна в България и Съюзът на офицерите от резерва “Атлантик“, съобщава сайтът на СУ.

Модератор на събитието бе гл. ас. д-р Райна Камберова от Факултета по славянски филологии на Алма матер.

Проф. Амелия Личева, декан на Факултета по славянски филологии, сподели, че се чувства много странно да открива изложба на тази тема, защото всички сме си мислели, че ХХ век е приключил и идеята за война ще остане само в книгите, само в учебниците. “Но днес откриваме изложба, в която децата рисуват не по това, което са прочели, рисуват своите преживявания, рисуват войната каквато я преживяват техните родители”, каза проф. Личева. Според нея, това, което можем да правим днес, са всякакъв тип жестове, като общество, което се опитва да бъде солидарно с Украйна, като университет, който се опитва да развива не просто “Украинистиката“, но и да бъде солидарен с украинските студенти, които обучаваме. По думите й, днес можем като отделни граждани да демонстрираме своята солидарност. Проф. Личева приветства това, че България е в редицата на тези страни, които помагат да защитаваме демократичните ценности, ценностите на Западния свят и благодари на организаторите на изложбата.

Йордан Божилов, председател на Софийския форум за сигурност, посочи, че изложбата е реализирана с подкрепата на посолствата на Украйна и на САЩ. По думите му, вече две години украинският народ защитава своята свобода, независимост и териториална цялост с цената на изключителни жертви. Той изтъкна, че изложбата показва много малко от това, което става в Украйна, тя показва страданията на хората, разрушенията на цивилната инфраструктура, как живеят децата на Украйна и как те виждат войната чрез техните рисунки. “Ние не можем да приемем, че в наше време, в съвременния свят, една държава ще си позволи да наруши всички принципи на международните отношения, ще зачеркне европейската архитектура за сигурност, такава каквато беше създавана с десетилетия и беше в основата на мира и просперитета на Европа“, посочи, Йордан Божилов и допълни, че само ако се възстановят принципите на свободата, сигурността и международния ред, можем да имаме устойчив мир в Европа. Той призова за пълна и безрезервна подкрепа за Украйна.

Посланикът на Украйна у нас Олеся Илашчук отправи своята благодарност за организирането и представянето на изложбата в най-престижния университет в България, за възможността да се разкаже за войната чрез снимки и детски рисунки и да се напомни, че Украйна се бори за мир. По думите й, снимките може би плашат и оставят в душата дълбоки белези. Те показват какъв път са преминали украинците през вече станали 730 дни от началото на войната. Тя благодари на България и българския народ за всестранната помощ и подкрепа на Украйна – политическа, военно-отбранителна и хуманитарна.

В заключение пани Олеся пожела енергията, знанията, иновативността и креативността на студентите и преподавателите в Софийския университет да бъдат ключ към създаването на бъдещето. Бъдеще, в която войната ще остане само история. Олеся Илашчук благодари на Факултета по славянски филологии и специалност “Украинистика“ за помощта в провеждането на изложбата и за приноса им за развитието на българо-украинските отношения.

Изложбата може да бъде разгледана в Централното фоайе на Ректората до 22 февруари 2024 г. После тя ще бъде представена в Бургас, Варна и други градове.(УВести)

Фоторепортаж на Васил Жукивский

Изложбата ще продължи до 22 февруари т.г.

Проявата беше почетена от народни представители – симпатизанти на Украйна, общественици, дипломати, студенти и диаспора

Посланик на Украйна Олеся Илашчук и гл.ас. д-р Райна Камберова (вдясно)